De trambaan wordt in 2024 in gebruik genomen. (Foto: Koos Bommelé)
De trambaan wordt in 2024 in gebruik genomen. (Foto: Koos Bommelé)

Langverwachte tramlijn 19 laat nog veel te wensen over

Algemeen

DELFT - Al ruim zestien jaar ligt er op de TU Delft Campus een trambaan, en al ruim zestien jaar is deze trambaan niet in gebruik. De baan zou oorspronkelijk al in 2008 in gebruik worden genomen, maar door verschillende ontwikkelingen werd de ingebruikname meerdere malen uitgesteld. Begin deze maand werd een nieuw doel gesteld: tram 19, die moet dienen als een snelle verbinding tussen Leidschendam en de TU Delft Campus, zou eind eerste kwartaal 2024 moeten gaan rijden. 

Vertraging
De renovatie van de Sebastiaansbrug veroorzaakte een enorme vertraging in de ingebruikname van tramlijn 19. Toen de brug in juni 2020 werd opengesteld voor voetgangers, fietsers, automobilisten en OV, werd verwacht dat tram 19 binnen een jaar zou rijden. Het moment moest echter wederom worden uitgesteld. De voornaamste reden hiervoor was de bouw van het complexe elektromagnetische compensatiesysteem, dat tot doel had om de onderzoeksactiviteiten van de TU Delft te beschermen tegen mogelijke verstoringen die de tramlijn met zich mee zou brengen, zoals elektromagnetische velden en trillingen. Vervolgens werd gestuurd op een ingebruikname van de tramlijn in het vierde kwartaal van 2022. Ook dit plan moest van de baan, vanwege de komst van nieuwe tramvoertuigen en het daardoor noodzakelijke nieuwe en nog zwaardere elektromagnetische reductiesysteem. Er werd tevens gekozen voor een nieuw eindpunt van de trambaan, om te kunnen garanderen dat de TU Delft, bij het vestigen van nieuwe onderzoeksvoorzieningen in Campus-Zuid, ook aan toekomstige kwaliteitseisen zou kunnen voldoen.

Uitvoering
In de zomer van 2022 werd de uitvoeringsovereenkomst ondertekend door de TU Delft en de MRDH, en gingen de voorbereidingen van de afbouw van het laatste deel van de trambaan op het TU-terrein van start. In de periode 27 april tot en met 7 mei wordt het laatste deel van de trambaan gesloopt, waarna direct zal worden gestart met de aanleg van een nieuwe trambaan op de Mekelweg tussen de Aula en Sport en Cultuur. De nieuwe trambaan zal worden voorzien van diverse elektromagnetische compensatie-maatregelen. Het nieuwe eindpunt en de keerlus zullen worden aangelegd ter hoogte van de Van der Broekweg, tussen de sportvelden en de parkeergarage. In dit gebied staan echter een aantal bomen die pas vanaf 15 juli 2023 kunnen worden gekapt. Daarom zal de aanleg van het eindpunt pas na de zomervakantie van 2023 starten. In het 4e kwartaal van 2023 wordt ook de bovenleiding om het nieuwe deel van de baan aangebracht en in het 1e kwartaal 2024 kunnen de testwerkzaamheden gestart worden. MRDH en TU Delft verwachten dat tram 19 aan het eind van het 1e kwartaal van 2024 vanaf station Delft naar de TU Delft Campus zal kunnen rijden.

Onvrede
Op donderdag 20 april werd de oordeelsvormende vergadering gehouden door de commissie Ruimte en Verkeer. Veel fracties spraken tijdens deze vergadering hun zorgen uit, en maakten hun teleurstelling en boosheid kenbaar. Volgens veel fracties hebben de TU Delft, eigenaar van de grond, en de Metropoolregio, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, een zeer beperkte dienstregeling vastgesteld. Tram 19 zal volgens deze dienstregeling op werkdagen alleen tussen 7.00 uur en 19.00 uur rijden, om het kwartier in de daluren en om de tien minuten tijdens de spits. Daar komt bij dat buslijn 69, zodra de tram gaat rijden, zal worden geschrapt. Veel fracties maken zich zorgen over de bereikbaarheid van het zuidelijke deel van de campus en de bereikbaarheid van de Zuidpoort en Theater de Veste, waar tram 19 ook langsrijdt. Sommige gebouwen van de TU zijn na 19.00 uur nog open, en het theater en de Zuidpoort worden ook tot na 19.00 uur bezocht.
Wethouder Huijsmans toonde begrip voor de zorgen over de bereikbaarheid van Campus Zuid, maar beweerde tot op zekere hoogte machteloos te zijn, aangezien de TU en de MRDH onderling afspraken hebben gemaakt, waar de gemeente Delft niets meer aan kan veranderen. Wel beloofde de wethouder in gesprek te blijven met MRDH om de resterende buslijnen naar Campus Zuid te optimaliseren, en ze garandeerde de fracties dat de tram begin 2024 echt zou gaan rijden.
De woorden van wethouder Huijsmans stelden de fracties niet gerust. De fracties zien tramlijn 19 niet als een verbetering, maar een verslechtering van het openbaar vervoer in Delft. Er werd kritiek geuit op het inconsistente beleid van de TU en de invloed die andere gemeenten op het OV van Delft lijken te hebben. De discussie rondom tramlijn 19 leeft nog volop. De raad praat in de raadsvergadering van dinsdag 16 mei verder over dit onderwerp.