Irma en Paulus waren blij verrast
Irma en Paulus waren blij verrast

Mies Rijksenprijs voor Irma Scheurink en Paulus Bakx

Algemeen

DELFT - Het echtpaar Irma Scheurink en Paulus Bakx is tijdens het Wereld Parkinson Dag symposium enorm verrast. Ten overstaan van zeshonderd bezoekers kregen zij uit handen van de directeur van de Parkinson Vereniging, Nickie van der Wulp, de Mies Rijksenprijs overhandigd. Een geweldige waardering voor al het goede werk dat de twee jarenlang hebben verricht om aandacht te vragen voor de ziekte Parkinson. 

Door Cheyenne Toetenel

Mies Rijksenprijs
De Mies Rijksenprijs wordt jaarlijks overhandigd aan een vrijwilliger die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de Parkinson Vereniging. Het is dit jaar voor het eerst dat de prijs is toegekend aan een echtpaar. “Zowel Irma als Paulus zet zich al geruime tijd in voor Parkinson in de brede zin van het woord”, aldus de vereniging. “Dat doen zij als coördinatoren van Parkinson Café Delft, stand- en spreekbeurthouder en patiëntonderzoeker. Daarnaast laten zij geen mogelijkheid onbenut om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson.” Irma en Paulus zijn blij verrast met de prijs. “Dit is fantastisch”, aldus Irma. “Wij hebben dit totaal niet zien aankomen, omdat de prijs de afgelopen jaren telkens is gegaan naar mensen die veel voor de vereniging hebben betekend maar zich al dan niet noodgedwongen moesten terugtrekken als vrijwilliger wegens ziekte of leeftijd. Wij staan nog wel middenin de vereniging en zijn nog lang niet van plan om te stoppen, vandaar dat wij totaal niet zagen aankomen dat de prijs dit jaar naar ons zou gaan. Wij zijn er ontzettend blij mee.”

Sportdag
Aandacht vragen voor Parkinson, dat blijven Irma en Paulus graag doen. Daarbij focussen zij veelvuldig op het belang van sporten en in beweging blijven voor mensen met Parkinson. Dit jaar doen ze dat onder andere met een nieuwe editie van de Ruud Jacobs Memorial Parkinson Games op 13 mei; een sportdag voor mensen met Parkinson. “Vanuit het Parkinson Café Delft organiseren we dit samen met het Parkinson Café Den Haag in Sportcomplex de Alt in Rijswijk om een zo groot mogelijke groep te bereiken. Deze dag maken mensen met Parkinson kennis met diverse sporten die voor hen geschikt zijn, waarbij ze werden ondersteund door mensen van ParkinsonNet. Op de sportdag kunnen ze ondervinden wat goed bij ze past.” Deelnemers maken kennis met verschillende sporten: balansparcours, ballontennis, boksen, hardlopen, jeu de boules, kickboksen, Power Moves, sjoelen, tafeltennis en Tai Chi. “Ons doel met de sportdag is om mensen aan te sporen om een sport te gaan beoefenen. Sporten is namelijk gezond”, aldus Paulus. “Er zijn sterke aanwijzingen dat sporten de ziekte vertraagt. Dat sporten hoeft niet heel intensief te zijn. Steeds kleine stapjes zijn samen ook een grote stap.” Je kunt je opgeven voor de sportdag via www.parkinsoncafedelfteo.nl. Kosten bedragen 7,50 euro, ter vergoeding van het lunchpakket.  

Bike voor Parkinson
Naast de sportdag heeft Irma meer sportieve activiteiten in het vooruitzicht om aandacht te vragen voor Parkinson. Zo gaat zij op 9 juni abseilen tijdens een grote studentenactie om aandacht te vragen voor maatschappelijke doelen. Daarover later meer. Op 2 september zal zij ook wederom vertrekken richting Limburg om mee te doen aan de Bike voor Parkinson. “Dat gaat de tiende editie worden waaraan ik meedoe”, aldus Irma. “Hopelijk met een groter ‘Team Irma’ dan ooit. Mensen die willen meefietsen kunnen zich nu al aanmelden.” Meer informatie hierover is te verkrijgen via www.voorparkinson.nl of door te mailen naar info@parkinsoncafedelfteo.nl. “Parkinson heb je samen en fietsen mag ook samen. Het kan op een gewone fiets, een duofiets, racefiets of een tandem. Ook de afstand is naar keuze. Er zijn diverse lussen te rijden, waarbij je telkens elkaar weer tegenkomt op een centraal punt.” Het lijkt erop dat burgemeester Björn Lugthart van Pijnacker-Nootdorp, net als vorig jaar, wederom deel zal uitmaken van team Irma. “Hartstikke fijn dat ook de burgemeester onze boodschap steunt. Ga sporten, dat is wat ik wil uitdragen.”

De sportdag in 2022