De Provincie Zuid Holland gaat ervoor zorgen dat de buffelschedels weer aan de Koepoortbrug komen.
De Provincie Zuid Holland gaat ervoor zorgen dat de buffelschedels weer aan de Koepoortbrug komen.

Provincie gaat buffelschedels Koepoortbrug in ere herstellen

Algemeen

DELFT- De Provincie Zuid Holland gaat ervoor zorgen dat de vier vermiste buffelschedels aan de Koepoortbrug terugkomen op hun plekje. Nadat er een paar jaar geleden twee ontvreemd werden, demonteerden medewerkers van de Provincie uit voorzorg de twee overgebleven koppen en sloegen deze veilig elders op. Vanuit de Provincie is aangegeven dat er nog een tweetal buffelschedels voorradig waren, waardoor er weer een complete set van vier is ontstaan. 

“De twee uit voorzorg weggehaalde schedels zullen worden behandeld en mogelijk worden voorzien van een nieuwe beschermlaag. Verder worden de schedels hoger opgehangen, zodat deze minder snel door passanten worden weggehaald”, zo liet een woordvoerder schriftelijk weten aan een opgeluchte en blije Elise Zoetmulder.

Kunstroof?
De bewoonster van de Koepoortstraat loopt elke dag over de Koepoortbrug naar haar werk in het centrum, en signaleerde al in 2020 dat er een schedel aan de brug miste. “Daarvan heb ik toen meteen een melding gedaan bij de Provincie Zuid Holland, omdat de brug niet valt over gemeentelijk eigendom. Helaas is daar toen niets mee gebeurd. Een jaar later verdween er nog een schedel van de brug. En eind maart van dit jaar ontdekte ik ineens dat de laatste twee ook weg waren. Toen was het dus de Poortbrug geworden! Waar wandelden die koeien naartoe? Was het kunstroof vanwege het materiaal?”

Elise vond het in ieder geval doodzonde. “Het waren toch juist elementen die deze plek karakter en een naam gaven”. Ze zegt dan ook echt blij te zijn dat er blijkbaar toch op haar oude melding is ingegaan door de Provincie. “En mooi nieuws dat er nog reserves zijn en dat ze terugkomen. Het mysterie is opgelost!”