Vervolg van de voorpagina

De verschillende scenario's moeten zorgvuldig tegen elkaar afgewogen worden om tot een besluit te komen. Theater de Veste zal in samenwerking met de gemeente een uitvoerig proces, bestaande uit twee fasen, doorlopen om de richting voor de toekomst van het theater te bepalen. 

Lasten en opbrengsten
De financiƫle gevolgen van alle scenario's zullen gedurende het proces verder worden onderzocht. Per scenario zullen de geschatte jaarlijkse lasten en opbrengsten in beeld worden gebracht. Tijdens de raadsvergadering van 13 april werd het belang van calculeren van de lasten en opbrengsten die de ontwikkeling van Theater de Veste met zich meebrengen door verschillende partijen benadrukt, zeker met het oog op andere culturele instellingen in Delft die ook investeringen vragen. Wethouder Van Vliet beaamt dat eventuele investeringen in Theater de Veste in samenhang met andere culturele instellingen moeten worden overwogen en meent cultuurpartners, ondernemers en bewoners in de stad, door middel van een stadsgesprek, te willen betrekken bij het bepalen van de toekomst van Theater de Veste.

Eerste fase
In de eerste fase van het proces zal de visie op de toekomst van Theater de Veste en de ambitieniveaus voor het toekomstige theater zo concreet mogelijk worden geformuleerd, evenals de beoordelingscriteria. Er zijn verschillende vraagstukken die door het theater, in samenwerking met de gemeente, behandeld zullen moeten worden. Zo moet worden bepaald welke rol het stadstheater speelt in de toekomst van Delft en worden vastgesteld welke kansen er op cultureel, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied liggen. Ook zaken als inclusie en ontmoetingswaarde, duurzaamheid en multifunctionaliteit zullen worden besproken. Daarnaast moeten verschillende mogelijke locaties technisch-ruimtelijk geanalyseerd worden, om de haalbaarheid van eventuele uitbreiding of nieuwbouw vast te stellen. Hierbij zal worden gekeken naar de verhouding tussen het stadstheater en de theaters in omliggende gemeenten en de regio en de verhouding tussen het stadstheater en de stadstheaters van vergelijkbare steden in Nederland, maar ook naar het effect dat een eventuele verplaatsing van het stadstheater zou hebben op het aantal bezoekers.

Tweede fase
In de tweede fase zullen de inhoudelijke visie en de ambitieniveaus aan de mogelijke locaties worden gekoppeld, waarna beoordeeld zal worden of de verschillende opties op zowel ruimtelijk, financieel als maatschappelijk gebied haalbaar zijn. Hieruit moeten drie hoofdscenario's voortkomen: renovatie dan wel uitbreiding van het huidige theater; nieuwbouw op de huidige locatie; nieuwbouw op een andere locatie. Alle scenario's worden dan nog eens afgezet tegen een zogenaamd nul-scenario, wat doorgaan met het huidige theater zou betekenen. Volgens Marijtje Pronk is het nul-scenario echter hoogst onwenselijk, en zouden de kosten van dit scenario hoe dan ook hoog oplopen.

Vervolg
De uitkomsten van het proces, alsmede een advies voor het vervolgproces, zouden in eerste instantie in de zomer van 2023 worden voorgelegd aan de raad. Wethouder Van Vliet vreest dat deze planning te ambitieus is, maar verwacht wel dit jaar nog een product aan de raad voor te leggen.