De postzegels
De postzegels Foto:

Pieter Jansz. van Asch

DELFT - Pieter Jansz. van Asch, alias van Nas, werkte en woonde zijn gehele leven in zijn geboortestad Delft. Pieter was een zoon van de Delftse portretschilder Jan van Asch en zou al gauw in diens voetsporen treden. Zijn moeder heette Maritgen Pietersdr. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat vader Jan de eerste leermeester is geweest van zoon Pieter.

Door Jeroen Stolk

Pieter legde zich als tekenaar en kunstschilder toe op de productie van landschappen. Op 24 juli 1623 trad Pieter van Asch toe tot het gilde van Sint Lucas. Van Asch blijk op goede voet te hebben gestaan met de schilder Frederick van Frijtom. Pieter was namelijk in 1671 getuige bij de doop van Frijtoms kind (Thamar). 

Over het privĂ©leven van de schilder is weinig bekend. In 1675 staat hij vermeld als lidmaat van de hervormde gemeente te Delft. Evenals zijn vader woonde Pieter bij zijn overlijden in de Doelstraat. Hij werd op zes juni 1678 in de Oude Kerk te Delft begraven. 

Ook van Pieter van Asch is dit jaar een tweeluik aan postzegels uitgegeven. Naast een zegel van zijn zelfportret waarvan het jaar van vervaardiging niet bekend is, bestaat het tweeluik uit een postzegel met werk van Van Asch. Laatst genoemd doek toont de westelijke stadswal en de Houttuinen. Daar Pieter leefde van ca.1603-1678 en als schilder werkzaam was vanaf 1623 kunt u wellicht zelf zijn leeftijd op het zelfportret schatten. Genoemd stadsgezicht dateert van omstreeks 1650. 

De postzegels met Delftse meesters zijn verkrijgbaar bij: Voordeelshop, Wijnhaven 4; Delft Souvenir Shop, Markt 23 en The Readshop Kempers, in de Hoven. 

De volgende Delftse meester in deze serie wordt Pieter de Hooch.