Burgemeester van Bijsterveldt neemt deel aan de iftar maaltijd.
Burgemeester van Bijsterveldt neemt deel aan de iftar maaltijd.

Burgemeester van Delft neemt deel aan iftar

Algemeen

DELFT - Afgelopen zaterdag bezocht burgemeester van Bijsterveldt de Sultan Ahmet Moskee, de eerste moskee van Delft, om deel te nemen aan de Iftar. 

De vastenmaand Ramadan is op donderdag 23 maart begonnen, en zal tot een einde komen op vrijdag 21 april. Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Tijdens de ramadan onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang, niet eten, drinken, roken of zondigen. Vasten is één van de vijf zuilen van de islam. De vastenmaand staat in het teken van het stimuleren en toetsen van verschillende spirituele begrippen, zoals tolerantie, zelfbeheersing, solidariteit en begrip voor elkaar. Na zonsondergang worden er gezamenlijke maaltijden georganiseerd om sociale banden te versterken. Deze maaltijden worden iftars genoemd. Het breken van het vasten gaat vaak gepaard met dadels, soep en zoetigheden.

Iftar voor Delft
In Delft is het inmiddels een traditie om elk jaar van deze gelegenheid gebruik te maken om elkaar beter te leren kennen en met elkaar in gesprek te gaan.
De iftar voor belangstellende Delftenaren van 15 april werd georganiseerd door de Turkse Sociale Culturele Vereniging en de ISN Sultan Ahmet Moskee. Bezoekers waren vanaf 20.00 uur welkom in de moskee. Na een welkomstwoord door Hasan Karadirek en een recitatie uit de Koran door Imam Ugur Ünsal, was het woord aan verschillende sprekers, waaronder de voorzitter van de Sultan Ahmet Moskee, Ahmet Medet, de consul-generaal van Rotterdam, Sevgi Kisacik, en onze burgemeester, Marja van Bijsterveldt. Vervolgens werd het startsein voor het eten gegeven. De maaltijd werd afgesloten met een kort gebed door de Imam en vervolgens kon er door aanwezigen worden nagepraat onder het genot van koffie, thee en baklava.