Burgemeester ontving het boek uit handen van Van der Mast
Burgemeester ontving het boek uit handen van Van der Mast

Boek ‘Delftse Helden’

Algemeen

DELFT - Dinsdag 18 april overhandigde Jan van der Mast een exemplaar van zijn nieuwste boek ‘Delftse Helden’ aan burgemeester Marja van Bijsterveldt. Het boek is een vervolg op de Jaffa-wandeling die Van der Mast in samenwerking met Museum Van Marken en De Laatste Eer maakte.

Op begraafplaats Jaffa rusten namelijk mannen en vrouwen die rond 1900 een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven van de stad. Delft was in die dagen met 30.000 inwoners een overzichtelijk provinciestadje waar iedereen elkaar goed kende. Wanneer iemand van de maatschappelijke bovenlaag overleed kwam er een uitgebreid In Memoriam in de Delftsche Courant, evenals een gedetailleerd verslag van de plechtigheid op Jaffa.

In ‘Delftse Helden’ worden 32 mensen geportretteerd die op Jaffa begraven liggen en hebben bijgedragen aan de bloei van Delft èn die ook allemaal een link(je) hadden met Jacques en Agneta van Marken. Het gaat om bevriende professoren en kunstliefhebbers, gist-concurrenten, de apotheker, de huisarts, de hospita, de aannemer, de muziekleraar, een avontuurlijke feministe.

Bijzonder is dat al deze hoofdrolspelers uit het netwerk van het echtpaar Van Marken mensen zijn uit alle lagen van de Delftse bevolking. Het weerspiegelt de inclusiviteit van de maatschappij van eind 19e eeuw, met grafstenen die – op het praalgraf van minister Kraus na – vergelijkbaar zijn qua eenvoud.

Jan van der Mast (1961) publiceerde eerder drie boeken over het bevlogen ondernemersechtpaar: ‘Agneta’, ‘Jacques van Marken. De eerste sociaal ondernemer van Nederland.’ en ‘Het Agnetapark. Een biografie.’

Het boek, 264 pagina’s dik, kost 25 euro en is te verkrijgen via de schrijver (janvandermast@tele2.nl) of bij alle Delftse boekhandels.