Wijkcentrum de Vleugel in Voorhof.(Foto: Koos Bommelé)
Wijkcentrum de Vleugel in Voorhof.(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

College B&W wil betere werkwijze rondom wijkcentra

Algemeen

DELFT - Wijkcentra vervullen een verscheidenheid aan belangrijke functies. Ze dienen als ontmoetingsplaats, dragen bij aan de betrokkenheid van inwoners bij de woon- en leefomgeving en verlenen ruimte aan de inwoners om hun ambities betreffende de wijk en initiatieven met elkaar te delen. Het college van burgemeester en wethouders beoogt een verbeterde werkwijze rondom wijkcentra en streeft ernaar de verbeteringen doordacht, zorgvuldig en met betrokkenheid van bewoners en maatschappelijke organisaties op te pakken, om wijkcentra weer meer van de wijk te maken.

In 2014 werd een openbare aanbesteding opgezet voor sleutelbeheer, coördinatie van beheerders en verhuuradministratie van wijkcentra. Vanwege grootschalige bezuinigingen was er slechts een beperkt bedrag beschikbaar voor het uitvoeren van deze opdracht. Het college zal voor ditmaal een tijdelijke Europese aanbesteding opzetten, terwijl er een plan voor de toekomst van wijkcentra en speeltuinen wordt opgesteld. Voor het opstellen van dit plan trekt het college 1,5 jaar, met een mogelijke verlenging van een half jaar, uit. Er zou binnen de gemeente momenteel onvoldoende capaciteit en expertise aanwezig zijn om dit proces zorgvuldig te kunnen doorlopen, en er zal dus tevens een aanbesteding starten om externe expertise in te schakelen.

In februari 2022 heeft de gemeenteraad het initiatiefvoorstel ‘ontmoeting in de wijkcentra’ aangenomen, waarin verschillende problemen omtrent de huidige werkwijze van wijkcentra worden benoemd. Zo is het financieel uitdagend om de centra 7 dagen per week open te stellen voor gastvrije ontvangst. Opening in de avond en het weekend is wenselijk voor inloop en ontmoeting. De afdracht van huurpenningen voor de huur van een wijkcentrum belemmert de inwoners om initiatieven te nemen. Ook is er onvoldoende regie op de programmering van de wijkcentra. In twee wijkcentra De Vleugel en Delft Noord werd, in overleg met Sportfondsen Welzijn Delft en Delft voor Elkaar, een proef gestart om het voorstel zorgvuldig te kunnen evalueren en herzien. De proef is gestart in juni 2022 en zal duren tot juni 2023. De twee wijkcentra krijgen te maken met verschillende uitdagingen. Bij het relatief veel gebruikte wijkcentrum De Vleugel wordt de nadruk gelegd op het centraal stellen van de behoefte van de inwoner, en het stimuleren van en ruimte beschikbaar stellen voor bewonersinitiatieven. Wijkcentrum Delft Noord wordt relatief weinig gehuurd. Hier is het doel om bewoners en maatschappelijke organisaties te stimuleren om meer gebruik te maken van het wijkcentrum. Om dit te realiseren is afgesproken dat Delft voor Elkaar de inwoners actief zal benaderen en Sportfondsen Welzijn Delft de eerste 10 keer de huurkosten van activiteiten niet in rekening zal brengen. Daarnaast zullen beide organisaties een activiteitenkalender bijhouden en actief communiceren over de inhoud daarvan. Na juni 2023 zal de proef worden geëvalueerd, met betrokkenheid van de gemeenteraad en de inwoners en maatschappelijke organisaties.