KNVB Directeur AV Jan Dirk van der Zee en Wicher Schreuders (Foto: KNVB media)
KNVB Directeur AV Jan Dirk van der Zee en Wicher Schreuders (Foto: KNVB media)

KNVB benoemt Wicher Schreuders tot Bondsridder

Algemeen

ZEIST - Vrijdagavond 14 april nam de KNVB in Zeist afscheid van de onlangs teruggetreden Ledenraadsleden. Eén daarvan was DHC’s voormalige voorzitter en ex-bestuurslid Wicher Schreuders. Voor zijn ‘grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal in het algemeen en het amateurvoetbal in het bijzonder’ werd hij benoemd tot Bondsridder, de één-na-hoogste onderscheiding binnen de KNVB. 

Directeur Amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee zei dat Wicher het enige Ledenraadslid was die (bijna) altijd aanwezig was, alle stukken had gelezen én die vrijwel alle pagina’s, voorzien van aantekeningen, geprint meenam naar de vergaderingen.

In zijn dankwoord zei Wicher zeer vereerd te zijn. Hij betrok tweelingbroer Dik (nog steeds goed herstellend van een zware hersenbloeding in oktober 2020) in de eer, want gedurende tientallen jaren heeft Wicher zijn DHC-activiteiten in nauwe samenwerking met Dik gedaan, wat hém de ruimte gaf voor zijn KNVB-bezigheden. Wicher had graag door willen gaan ‘in Zeist’, maar vanwege persoonlijke omstandigheden besloot hij te stoppen. Bij DHC is hij overigens nog steeds actief.

De basis van Wicher’s Bondsridderschap ligt in vele decennia vrijwilligerswerk bij DHC, waaronder vanaf 1983 tientallen jaren als bestuurslid en als (waarnemend) voorzitter. Vanaf de jaren ’80 was hij binnen de KNVB actief, eerst in de afdeling Den Haag en later in het District West. Op landelijk niveau was Wicher onder meer langdurig lid van de Reglementscommissie (1996-2013). In 2013 werd hij gekozen in het hoogste orgaan binnen het amateurvoetbal, de Verenigingsraad, in 2015 omgevormd tot Ledenraad. In die jaren was hij tevens lid van de Bondsvergadering, die ook het profvoetbal omvat. Dit alles leidde nu tot zijn benoeming tot Bondsridder, hetgeen niet alleen een eer voor hem persoonlijk is, maar ook heel eervol voor DHC.