Het TOTO Dart Kings-team liet weten hoe zij de pijl hebben ervaren
Het TOTO Dart Kings-team liet weten hoe zij de pijl hebben ervaren

TOTO Dart Kings-team test verbeterde dartpijl TU Delft

Algemeen

DELFT - Delftse onderzoekers van de TU Delft hebben de afgelopen tijd een dartpijl ontwikkeld die mogelijk 50 procent preciezer gooit dan een conventionele dartpijl. Afgelopen dinsdag kwamen de vijf beste darters van Nederland naar Delft om zelf voor het eerst met deze pijl te gooien. “Ik geloof echt dat dit de toekomst is”, aldus topdarter Raymond van Barneveld.

Door: Frank van der Steen

Bij de TU Delft kwamen ze twee jaar geleden tot de conclusie dat aerodynamica een grotere rol kan gaan spelen bij darts. “De reden dat we potentie zagen is dat de pijl niet bepaald in een rechte lijn vliegt, wat betekent dat er op bijna alle momenten een grote hoek zit tussen de vlucht van de dart en de richting. Dit houdt in dat er een andere plek op het bord geraakt wordt dan waar je op mikt”, zegt Michiel van Nesselrooij, onderzoeker bij de TU Delft. Volgens van Nesselrooij zijn er meerdere belangrijke veranderingen in de nieuwe dartpijl, maar steekt er één bovenuit. “Het belangrijkste wat we veranderd hebben is dat we de shaft hebben vervangen door een verlengd vleugelprofiel dat naar voren uitsteekt. Hierdoor is de shaft al een functioneel deel van de dart geworden en wordt de tweede dart veel beter begeleid.”

Reacties
De topdarters van het TOTO Dart Kings-team kregen dinsdag de gelegenheid voor het eerst met de pijl te gooien. Dit team bestaat uit de vijf beste darters van Nederland: Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Michael van Gerwen, Danny Noppert en Vincent van der Voort. Op de vraag of iedereen over een of twee jaar met deze pijl gooit is Nederlands succesvolste darter Michael van Gerwen duidelijk. “Nee. Iedereen gooit anders en het bestaat niet dat ooit iedereen met dezelfde pijl gaat gooien.” Ook ziet ‘Mighty Mike’ weinig tot geen vergelijkingen met zijn huidige pijl. “De shaft, flight en de barrel zijn allemaal anders. Daardoor is dit een hele andere pijl en ik zal de onderzoeken moeten afwachten om er echt uitsluitsel over te geven.” Raymond van Barneveld is wat positiever over de nieuwe pijl en legt uit waarom. “Ik sta veel lager op de wereldranglijst dan bijvoorbeeld Michael, Danny en Dirk. Voor hen is het al heel anders dan voor mij, ik wil omhoog en probeer daar alles aan te doen. Voor mij is deze pijl dus zeker interessant.” Ook kon de nummer 30 van de wereldranglijst snel wennen aan de nieuwe pijlen. “Ik hoef eigenlijk geen moeite te doen. Met mijn eigen pijlen moet ik vaak wel mikken, hier ga ik staan en gooi ik ze weg. Ik ben zeker enthousiast en vind het nu al geweldig, maar misschien zeg ik na een week of zes trainen wel dat het helemaal niks is. Dat weet ik gewoon niet.”

Wisselend
De reacties zijn dus wisselend, wat vooraf ook werd verwacht door de onderzoekers. “Uit het onderzoek zal nooit komen wat de beste techniek is, omdat dit individueel verschillend is. We zijn ons bewust van het feit dat wij de darters individueel geen perfecte tip gaan geven, omdat ze dat anders al lang zelf hadden bedacht. Wat vooral bijzonder is, is dat we hier vandaag zijn en het er gewoon met elkaar over hebben. Dat is eigenlijk de crux voor elke innovatie in de topsport. Het is super dat de darters er zijn en dat ze enthousiast zijn”, aldus Dirkjan Veeger, hoogleraar Biomechanica aan de TU Delft.

Raymond van Barneveld was positief over de nieuwe pijl van de TU Delft