Voor Jenneken is het iedere woensdag weer een verrassing wat Lora heeft gekookt (Foto: Studio Oostrum)
Voor Jenneken is het iedere woensdag weer een verrassing wat Lora heeft gekookt (Foto: Studio Oostrum) Foto: Studio Oostrum

Oranjefonds voert campagne: Maatje zijn is niet alleen geven

Door Rianne Dekker

DELFT- Het hele jaar door voert het Oranjefonds campagne om vrijwilligers te vinden voor diverse projecten. Er is grote behoefte aan deze “maatjes” volgens de organisatie, die zich ten doel stelt sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. Alleen in Delft al zoeken 875 mensen zo’n maatje.

Dit cijfer is tot stand gekomen door navraag aan de maatjesinitiatieven die op het platform van het Oranjefonds staan. “Wij vragen hen aan te geven hoeveel mensen zij op de wachtlijst hebben staan die een maatje nodig hebben”, aldus Nerina Vilchez, Media Adviseur bij het Oranjefonds. De conclusie is, dat de negen deelnemende initiatieven in Delft dus om de nodige vrijwilligers verlegen zitten.

Thuiskoken
Eén van die sociaal initiatieven is de Stichting Thuisgekookt, een platform waar je maaltijden kunt delen met je buurtgenoten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde thuiskok, een vrijwillige hobbykok die met liefde een portie extra kookt voor een buurtgenoot en dit even langsbrengt als dit nodig is. De Delftse Lora (63) is zo’n thuiskok. Ze kookt al jaren iedere woensdag voor de 78-jarige Jenneken en haar man. “Ik probeer dan vrij te zijn en dan kook ik voor mezelf en mijn zoon, en voor Jenneken en haar man. Als je toch bezig bent maakt het mij niet uit voor hoeveel personen ik kook. Ik maak dan meerdere porties en die breng ik dan naar Jenneken. Ik vind het leuk om voor deze enthousiaste vrouw bezig te zijn. Het geeft haar dan even de ruimte om niet te koken”.

Jenneken is heel blij met de hulp van Lora. Haar man had altijd met veel liefde gekookt, maar door problemen met zijn gezondheid lukte hem dat steeds minder. Omdat eten een groot deel van hun levensgeluk is en ze daarom niet zo enthousiast worden van kant en klare maaltijden, schakelde Jenneken de hulp van Stichting Thuisgekookt in. En met succes. Ze bouwden een bijzondere band op met thuiskok Lora, die net als Jenneken en haar man van biologische en zoveel mogelijk vegan maaltijden houdt. “Voor mij is koken een makkelijke manier om me dienstbaar op te stellen. Het zou hartstikke mooi zijn als iedereen één dag zou pakken om te koken voor Stichting Thuisgekookt!”.

Mensen met vergeetachtigheid
Een ander Delfts initiatief op het platform van het Oranjefonds is de Bezoekdienst Dementie Alzheimer DWO. Deze zoekt volgens coördinator Mirona van der Linde maatjes voor “personen met vergeetachtigheid”, en voor de mantelzorgers daarvan. “En hoe vroeger in de vergeetachtigheidsfase, de zogenaamde “niet pluis fase”, de vrijwilliger kennis maakt met de cliënt, hoe beter. De cliënt kan dan nog van alles en dat is een voordeel in het opbouwen van een band”. Volgens Mirona draait het er vooral om dat de vrijwilliger en de cliënt een “klik” hebben. “Het juiste dekseltje moet op het juiste potje passen. En hoe beter je de cliënt leert kennen, hoe beter je met de activiteiten kunt inspelen op diens wensen. Want het uitgangspunt is: de vraag van de cliënt staat centraal”.

Deze activiteiten bestaan uit bijvoorbeeld wandelen, op pad gaan met de duo fiets, een museumbezoek, een spel doen, creatief bezig zijn of het hebben van een goed gesprek. Iemand die dergelijke zaken met veel plezier doet is maatje Jacqueline van Rijn. De 55-jarige Delftse is een jaar lang gekoppeld geweest aan een oudere cliënte, waar ze naar eigen zeggen “een super leuke tijd” mee heeft gehad. “Naar haar verhalen luisteren, haar nagels lakken, een kaart maken voor haar broer in Australië, daar werd zij en dus ook ik blij van”. Helaas overleed de vrouw, waarna ze na een korte adempauze gekoppeld is aan een nieuwe cliënt. “Met een andere dynamiek, maar verrassend en vrolijk. Dit wordt weer een belevenis”.

Jacqueline kwam er door het proces van Alzheimer dat haar moeder doormaakte achter, dat ze zich thuis voelt bij de doelgroep van mensen met vergeetachtigheid. “Ik beleefde zoveel plezier aan hun puurheid en hun hele leven aan verhalen. Ik had er bewondering voor, ook als ze die verhalen twintig keer vertelden. Waar een ander er misschien bij gaapte, ervoer ik het als rijk. Na het overlijden van mijn moeder wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen en ben gaan zoeken op de term Alzheimer en dementie en toen kwam de Bezoekdienst op mijn pad”.

Geven en nemen
Jacqueline zegt blij te zijn met de steun van de organisatie en van Mirona. Het maatje zijn heeft voor haar een wisselwerking. "Als je cliënt gelukkig is, dan ben jij het ook. Je denkt iets te geven, maar ik denk dat je ook iets neemt!