John van Zweden is inmiddels voorzitter van DHC, maar beleeft het meeste plezier aan het trainen van het elftal van zijn zoon.
John van Zweden is inmiddels voorzitter van DHC, maar beleeft het meeste plezier aan het trainen van het elftal van zijn zoon. "Het is een heerlijke groep met jongens uit zoveel verschillende culturen." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

John van Zweden wil alleen nog maar vooruitkijken bij DHC

DELFT - Eind vorige maand werd duidelijk dat John van Zweden de nieuwe voorzitter van DHC wordt. De 61-jarige Hagenees beseft dat hem een zware klus wacht, maar staat te trappelen om te beginnen. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Of hij eens langs wilde komen om te praten was het verzoek van een deel van het bestuur van DHC. Een gesprek van een kwartiertje over of hij bereid was zijn netwerk aan te wenden om de club uit het dal te helpen, was zijn insteek. Aan het eind van die avond, nu ruim een maand geleden, was hij dé kandidaat voor het voorzitterschap van DHC. "Ik dacht: waar ben ik nu in beland?", stelt de succesvolle ondernemer een maand later.

Toeval
De ambitie om voorzitter van de stadionclub te worden, is er nooit echt geweest. "Ik ben een VCS'er in hart en nieren en ben hier uiteindelijk bij toeval terechtgekomen. Mijn zoon was in de jeugd keeper bij RKDEO, totdat op zijn achttiende reuma bij hem werd geconstateerd. In die tijd kwam ik bijna nooit kijken, omdat ik veel in Swansea zat. Een jaar geleden gaf hij aan dat hij weer wilde gaan voetballen in een vriendenteam en dat ze op zoek waren naar een geschikte vereniging. Toen DHC één van de opties bleek, was mijn advies al snel helder: een club met een prachtige historie."
Na een telefoongesprek met Wicher Schreuders was junior er snel uit. "Maar pa, jij bent wel trainer dan. Dat vond ik geen probleem en zo gezegd, zo gedaan. We begonnen met een leuke groep van veertien jongens met in totaal negen nationaliteiten. Inmiddels hebben we eenentwintig man lopen. De trainingen waren leuk en achteraf was het in de kantine ook gezellig met de veteranen en het derde elftal. Ik werd door het bestuur, dat niet met de zittende voorzitter verder wilde, benaderd voor een gesprek. We spraken tijdens een wedstrijd tegen een elftal van Den Hoorn af. We zaten daar een tijdje, toen er op de deur werd geklopt. Het was Manfred Bavelaar, die ik toen nog helemaal niet kende. Hij zei dat als ik voorzitter zou worden, hij ervoor zou zorgen dat hij sponsoren zou binnenbrengen. Even later kwam ook René Baggerman die zijn steun toezegde. Thuis was mijn vrouw er niet blij mee, maar ik heb me toch kandidaat gesteld."

Anonieme e-mail
Wat volgde was een lastige periode, waarin meteen duidelijk werd in wat voor vereniging hij beland was. "Er werd een anonieme e-mail naar alle leden gestuurd, waarin ik voor van-alles-en-nog-wat ben uitgemaakt, maar bovenal voor een racist. Nu is mijn beste vriend al drieëndertig jaar een Turk en ik geniet van het werken met mijn elftal met al die verschillende nationaliteiten. Deze kwam dus wel even hard aan. Maar ik loop niet weg en heb besloten de uitdaging aan te gaan. En ik weet zeker dat het met dit bestuur gaat lukken om van DHC weer de grootste Delftse vereniging te maken."
Daarvoor is op korte termijn een 'éénjarenplan' opgesteld. "Nu is het vooral belangrijk om de begroting sluitend te krijgen en om ervoor te zorgen dat er een goed plan is met de jeugd en dat er volgend seizoen weer een representatief eerste elftal staat. Mijn eerste actie was om tijdens de Algemene Ledenvergadering waarop ik uiteindelijk verkozen ben ook toegankelijk te maken voor uitgenodigde oud-leden en geïnteresseerden. Ook uit deze groep kwam zoveel enthousiasme en positiviteit, dat ik steeds meer vertrouwen kreeg."

Aanpak
Van Zweden is niet de eerste die zijn nek uitsteekt voor de gevallen grootmacht van het amateurvoetbal. "Maar we pakken het anders aan. Ten eerste hebben we afgesproken alleen nog maar vooruit te kijken. Daarbij zit er een geweldig bestuur dat fantastisch kan samenwerken, maar beseft dat het de club niet met zijn zevenen kan runnen. Gelukkig hebben heel veel mensen hun steun toegezegd en ziet het er op sportief vlak ook naar uit dat we de lift ingaan. Er zijn gesprekken met oud-spelers die graag DHC weer hogerop willen helpen en we gaan zoveel mogelijk door met de mensen die er zitten. Toen duidelijk werd dat ik het op wilde pikken, boden gerenommeerde trainers zich aan, maar wij hebben met John de Letter al de beste man op deze plek; dat heeft hij dit jaar wel bewezen."
Ook op het gebied van de financiën gaan er dingen veranderen. "Ik heb gezegd dat het niet langer de bedoeling is dat mensen eigen geld in de club stoppen; dat ga ik zelf namelijk ook niet doen. Wel spreek ik mijn netwerk aan: zo is er op 30 april een talentendag voor de jeugd van 12 tot 18, waarbij drie profs de trainingen verzorgen en is er op 16 juni vanaf 18.00 uur een 24-uurs voetbalmarathon, waarbij we geld ophalen voor een Delfts goed doel. En dat is nog maar het begin. Let op mijn woorden: er staan mooie dingen te gebeuren aan de Brasserskade."

John van Zweden is inmiddels voorzitter van DHC, maar beleeft het meeste plezier aan het trainen van het elftal van zijn zoon.