'Onze politie-eenheid levert fantastisch werk'
'Onze politie-eenheid levert fantastisch werk'

'Een mooie en veilige toekomst, dat gun ik ieder kind'

Vervolg van de voorpagina.

Gedigitaliseerde 
criminaliteit
Gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime zijn in opkomst. De cijfers blijven toenemen, wat zorgelijk is, vertelt de burgemeester. "Eén op de vijf misdrijven is tegenwoordig digitaal. Dit heeft enorme impact op de slachtoffers. Een hacker komt misschien nog wel sterker in de 'inner circle' dan een inbreker bij een fysieke inbraak. Wij zijn als Nederland heel scherp op regelgeving rondom digitale clubs zoals sociale media, maar toch gaan veel mensen door onwetendheid helaas te makkelijk mee in de digitale vorm van oplichting middels bijvoorbeeld app- en e-mailberichten. Dit vereist een sterke aanpak, landelijk maar ook zeker vanuit de gemeente." De gemeente Delft sluit zich aan bij de regionale prioriteitenstelling die de komende tijd verder zal worden uitgewerkt. "Wij zetten in op een sterk preventiebeleid door mensen bewust te maken van de gevaren op het web. Dat gebeurt via kanalen als de Stadskrant en sociale media, maar ook op bewonersavonden met deskundige sprekers. Ook Delft voor Elkaar doet veel om kwetsbare groepen zoals ouderen bewuster te maken van mogelijke digitale oplichting. En uiteraard de politie, die hier in Delft met een bescheiden hoeveelheid agenten toch steeds weer fantastisch werk levert. Daar mogen we trots op zijn. Binnenkort zal onze politie-eenheid worden uitgebreid met ‘digitale agenten’. Hierdoor wordt nog meer mogelijk."

Radicalisering, 
extremisme en 
polarisatie
Op het gebied van radicalisering, extremisme en polarisatie is de afgelopen jaren al veel gebeurd binnen de veiligheidsaanpak van de gemeente Delft. "Dat is omdat wij indertijd bij de gemeenten zaten met veel uitreizende jongeren naar Syrië", licht de burgemeester toe. "Toentertijd was dit beleid erg gericht op moslimextremisme, maar wat we nu zien is dat er steeds meer sprake is van polarisatie tussen links en rechts. Aan beide zijden hebben groepen de drive om hun gedachtegang onder de aandacht te brengen. De wijze waarop dat gebeurt is in diverse gevallen disruptief te noemen, wat in sommige situaties niet bevorderlijk is voor de veiligheid. Onze opdracht is om onze netwerken verder uit te breiden en te versterken." Het feit dat de gemeente zo'n tien jaar geleden werd 'verrast' door de uitreizende jongeren speelt in deze aanpak een grote rol. "Dat willen we niet meer laten gebeuren." Naast de uitbreiding van het netwerk, streeft de gemeente naar goede scholing op dit punt voor bijvoorbeeld jongerenwerkers van Delft voor Elkaar, mensen in het onderwijs en medewerkers van Delft Support. "Het is van belang dat zij leren signaleren, zodat zij het bij ons kunnen aankaarten als mensen zich de verkeerde kant op lijken te begeven." De politie kan dan extra alert zijn op die persoon. "Maar het kan ook zijn dat die persoon al in een bepaald zorgcircuit zit en hierbinnen gesprekken plaatsvinden om meer zicht op hem of haar te krijgen. Zo proberen we samen met onze partners mensen op het goede pad te houden en te voorkomen dat er incidenten plaatsvinden."

Ondermijning
Ondermijning krijgt de komende jaren meer prioriteit, mede dankzij de gemeenteraad. "De raad heeft de raadsbrede motie 'Ondermijn de onderwereld' aangenomen", vertelt Van Bijsterveldt. "Hiermee werd de politieke wens uitgesproken dat er voldoende middelen moeten komen om ondermijning tegen te gaan. Daardoor heeft de gemeente nu structureel iets meer dan vijf ton beschikbaar." Er wordt sterk gewerkt aan de informatiepositie van de gemeente Delft. "Bij een vergunningsaanvraag voor gebouwen of evenementen zullen we aanvragers vaker screenen middels een Bibob-toets. Hoe integer is de ondernemer en waar komt het geld vandaan? Zo voorkomen we dat er zaken ontstaan waar geld wordt witgewassen, of panden waar drugs wordt gedeald of mensenhandel plaatsvindt." Ook ondernemers en burgers kunnen hier een belangrijke rol in spelen. "Met campagnes willen we mensen erop wijzen hoe belangrijk het is om mogelijke misdaden te melden. Indien men angstig is om dit te doen, kan dat volledig anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Hier kunnen mensen open vertellen over de zorgen die men heeft over een bedrijf of pand waar met regelmaat vreemde mensen binnenkomen. Als we bepaalde signalen krijgen, kan er op een gegeven moment een inval plaatsvinden. Ik sluit ook regelmatig huizen, omdat er iets gebeurt wat niet mag en kan volgens de wet. Wees alert, kijk om je heen, signaleer en maak melding. Want we moeten het met een bescheiden politie-eenheid doen, maar we hebben wél heel veel burgers die hun ogen en oren open kunnen houden in Delft en die door - al dan niet anoniem - een melding te doen kunnen bijdragen aan een veilig Delft."

Jeugdcriminaliteit en 
voorkomen jonge 
aanwas
Een laatste, zeer belangrijke prioriteit binnen het veiligheidsplan richt zich op de jeugd. "Hoewel we zien dat de kwantiteit van jeugdcriminaliteit afneemt, neemt de intensiteit toe. Dat is zeer zorgwekkend. We zien in Delft en de regio jongeren die met messen op straat rondlopen, en elkaar daadwerkelijk ernstige schade toebrengen en in het ergste geval doden." Van Bijsterveldt stelt dat dat het moeilijk is om jongeren uit het criminele circuit te krijgen als ze er eenmaal onderdeel van zijn. "Je denkt misschien dat je één keer een 'onschuldig' klusje doet voor een paar centen, maar op het moment dat je wil stoppen kun je dat mooi vergeten. Achter die mensen met mooie auto's schuilt een wereld vol geweld. Die laten jou niet zomaar gaan. Onderschat het niet, want het is geen kinderspel." Daarom gaat de gemeente vol inzetten op preventie. "Het is vreselijk om te bedenken dat kinderen, met al hun talenten en dromen, op het slechte pad terecht zijn gekomen. Dat gebeurt in sommige gevallen al tijdens de basisschoolperiode. Wij moeten daarom zorgen dat wij ze al vanaf die leeftijd in beeld hebben, en ze weghouden van criminaliteit. We moeten voorkomen dat ze opgroeien met verkeerde rolmodellen. Dit is onder meer de reden dat we sinds kort met steun van het Rijk aan de slag zijn met een langdurig programma voor Delft-West, waar kinderen relatief gezien minder kansen hebben dan in andere Delftse wijken." Bij deze aanpak zijn alle relevante partners betrokken. "Het wordt een hele sterke samenwerking, ook met mensen in de wijken. Het doel is om jongeren op het rechte pad te houden. Met informatieve activiteiten op scholen en naschoolde bezigheden willen we voorkomen dat ze op straat hangen en met de verkeerde mensen in aanraking komen. Ik ben ervan overtuigd dat als jongeren in een veilige community terechtkomen, ze meer kansen krijgen om te kunnen groeien en bloeien. En een mooie toekomst, dat gun ik ieder kind."