Postzegels Vermeer
Postzegels Vermeer Foto:

Johannes Vermeer

Zes weken lang geven we u een gezicht bij een Delftse meester. Ehhh…waren er dan zes Delftse meesters? De meeste mensen kennen slechts Johannes Vermeer. En zeker nu deze schilder dit jaar volop in de schijnwerpers wordt gezet lijkt het alsof hij de enige Delftse meester was. Het tegendeel is waar: in de Gouden Eeuw werd Delft overspoeld door kunstschilders.

Door Jeroen Stolk

Sommigen kwamen van elders, maar veel waren hier geboren en getogen. In het boek ‘Scijlder tot Delff’ worden maar liefst 700 schilders beschreven die hun werkterrein in Delft hadden. 

Waarom deze zesdelige serie? Omdat de zes schilders dit jaar hun eigen postzegels krijgen. Elk van hen wordt geëerd met een tweeluik, bestaand uit een portret van de schilder en een zegel met daarop werk van de schilder. De aftrap wordt gegeven, hoe kan het ook anders, met een tweeluik van Johannes Vermeer (1632-1675). Met een vermeend zelfportret krijgt de schilder een gezicht. De andere helft van dit tweeluik is een zegel met ‘Het Straatje’ van Vermeer. 

De afbeelding toont een pand dat naar alle waarschijnlijkheid op de Vlamingstraat (oostzijde, t.h.v. huisnrs.40-42) heeft gestaan, een pand dat door een tante van Vermeer bewoond werd. Het doek meet 54,3 x 44 cm en werd omstreeks 1658/1659 met olieverf geschilderd. Het is heden in het bezit van het Rijksmuseum te Amsterdam. 

De postzegel met deze afbeelding siert de voorkant van het boekje ‘Delftse Postzegels' waarin ook de andere vijf Delftse meesters te vinden zijn. De serie zegels is verkrijgbaar bij: Voordeelshop, Wijnhaven 4; Delft Souvenir Shop, Markt 23 en The Readshop Kempers, in De Hoven Passage. De volgende Delftse meester in deze serie wordt Pieter Jansz. van Asch.