Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille) Foto: GUUS SCHOONEWILLE

'Veiligheid in Delft is teamwork'

DELFT - Recent heeft de gemeenteraad het nieuwe veiligheidsplan ‘Samen veilig in Delft’ vastgesteld voor de periode 2023-2026. Hierin wordt verteld hoe de gemeente Delft en partners zich de komende jaren zullen inzetten om bewoners, bezoekers en mensen die in Delft werken zich - ongeacht leeftijd, sekse of achtergrond - veilig te laten voelen in de stad. Met burgemeester Marja van Bijsterveldt spraken wij over de hierin opgenomen doelen, prioriteiten en actiepunten. 

Door Cheyenne Toetenel

Veiligheid is een subjectief begrip. Waar de een zich prettig voelt in een bepaalde omgeving, kan een ander zich er onveilig voelen. Om het begrip toch enigszins meetbaar te maken, focust de gemeente zich op de peilingen van de veiligheidsgevoelens en de criminaliteitscijfers van de politie. "Met beide gegevens lijkt het de goede kant op te gaan", stelt de burgemeester. "Maar het blijft doorwerken. In Delft is er meer dat onze aandacht vraagt op het gebied van veiligheid. Daarom gaan we nu aan de slag met een nieuw veiligheidsplan." In het veiligheidsplan zijn - gebaseerd op recente veiligheidscijfers, het coalitieakkoord en het vijfpuntenplan van de oppositie - vijf prioriteiten opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen: Overlast, Gedigitaliseerde criminaliteit, Radicalisering, extremisme en polarisatie, Ondermijning, en Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas. "Deze vijf onderdelen krijgen de komende jaren extra aandacht, bovenop de reguliere aanpak. Daarin werken we samen met alle betrokken partners én inwoners, want veiligheid in Delft is teamwork."

Overlast
Woongenot is cruciaal, en daarom blijft de gemeente hier veel energie in steken. "Goed slapen en tot rust komen thuis is een must voor iedereen", aldus Van Bijsterveldt. "Helaas is dit momenteel niet voor iedereen weggelegd, en daarom is overlast opnieuw een prioriteit in het nieuwe veiligheidsplan. Tijdens Corona ervaarden mensen meer overlast dan voorheen. Met het verdwijnen van het coronatijdperk is deze problematiek deels opgelost - zo is de overlast die mensen ervaren door studenten gelukkig al een stuk minder nu studenten weer de deur uit kunnen - maar dat geldt niet op alle vlakken. Daarom willen we overlast de komende jaren steviger aanpakken." Actiepunten die zich binnen deze prioriteit voordoen, zijn zowel gericht op mensen die overlast geven als mensen die overlast ervaren. "Een voorbeeld hiervan is de mediation die wij vanuit de gemeente bieden. Daarnaast zetten wij ons samen met politie en GGZ in om incidenten rondom mensen met onbegrepen of verward gedrag in kaart te brengen en hen effectievere hulp te bieden om herhaling te voorkomen." Ook wijst Van Bijsterveldt op de Wet Aanpak Woonoverlast. "Hierbinnen hebben wij extra regels doorgevoerd, zodat het gemakkelijker wordt om op te treden bij overlast die langere tijd aanhoudt." Tot de actiepunten behoort bovendien het stimuleren van het melden van overlast. "Via de Stadskrant, sociale kanalen en buurtgesprekken attenderen wij mensen er regelmatig op dat melding doen belangrijk is. Alleen zo kunnen wij een dossier opbouwen en ingrijpen." Positief is Van Bijsterveldt over de inzet van studentenverenigingen, die hun leden de laatste jaren steeds vaker aanspreken op hun gedrag. "Met een vereniging als DSC heb ik inmiddels zeer korte lijnen op dit punt. Met hun huisoudsten spreek ik regelmatig over de verantwoordelijkheid die zij hebben om te zorgen voor draagvlak in de stad. Ook de TU Delft is hier actief bij betrokken."

Lees verder op pagina 3.