Vervolg van de voorpagina

"De TU heeft goed meegedacht tijdens de gebiedsontwikkeling van RijswijkBuiten. Ook hebben we ons tijdens deze ontwikkeling laten adviseren door de TU. Aan het begin hebben ze meegedacht over de opzet en identiteit van de wijk. Ze hebben ons heel erg geholpen met het samenbrengen van de verschillende belangen van alle betrokken partijen. Ook recent hebben ze ons weer geadviseerd bij ons Woonfonds. Hiermee bouwt de gemeente voor een deel zelf betaalbare woningen." 

Water
Op watergebied is er tijdens de plannen van RijswijkBuiten nauw samengewerkt met het Hoogheemraadschap van Delfland. Het waterschap staat voor meerdere factoren. "Het waterschap staat voor goede waterhuishouding. Het is een laaggelegen gebied en met grote regenbuien moet het water snel afgevoerd worden. Daardoor stelt het waterschap normen die we gebruiken bij het aanleggen van sloten, putten en waterbergingen. Vanwege klimaatverandering is dit een heel belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Het Hoogheemraadschap is daarom vanaf het begin betrokken."  

Tevreden
Volgens Van de Laar zijn de bewoners van de wijk hartstikke tevreden over RijswijkBuiten. "Mensen verhuizen binnen de wijk, er ontstaan bewonersverenigingen en kinderen maken gebruik van de speelgelegenheden in de wijk. Daarnaast zie je dat er heel veel inschrijvingen zijn voor de nieuwe eengezinswoningen die in de verkoop zijn gegaan. Dit zijn tekenen dat mensen er graag willen wonen. Een leuk feitje is dat van deze inschrijvingen tussen de 20 en 30 procent uit Delft komt!" 

Plannen
Volgens van de Laar zijn er zeker nog punten in de wijk die op de agenda staan. "Ik heb mobiliteit in de portefeuille en ik vind dat het openbaar vervoer in de wijk nog onder de maat is. Ik vind dat er meer haltes bij moeten komen en dat er een extra halte moet komen op de lijn van Leiden naar Dordrecht. Omdat de ruimte schaars is moeten we efficiĆ«nt omgaan met onze mobiliteitskeuzes. Het openbaar vervoer is daarin een efficiĆ«nte keuze." Hiernaast zijn ze bij de gemeente bezig met het vestigen van verschillende doelgroepen in de wijk. "Voorbeelden hiervan zijn veilige huisvestiging voor mensen met dementie en woningen voor jongvolwassenen met autisme." 


10-jarig bestaan
De enorme kostenstijgingen in de bouw hebben ook effect op RijswijkBuiten. "Het kost een hoop geld om een wijk met dit duurzaamheidsgehalte voor elkaar te krijgen en we willen niet inleveren op de kwaliteit van het duurzaamheidsgehalte en het groen binnen de wijk." Ook het 10-jarig jubileum zal minder uitbundig worden gevierd, maar laat de gemeente niet ongemerkt aan haar bewoners voorbij gaan. Ze hebben een communicatieprogramma opgesteld die ze het komende jaar willen uitvoeren. "Hierin komt te staan welke mijlpalen we allemaal bereikt hebben in deze 10 jaar. Voorbeelden hiervan zijn hoeveel bomen we hebben geplant en hoeveel mensen er bij zijn gekomen. Zo hebben we eigenlijk een hele communicatiecampagne bedacht om aandacht te geven aan het 10-jarig bestaan, met onder andere verhalen van inwoners uit de wijk."
 

Voor meer informatie over deze campagne kun je terecht op www.rijswijkbuiten.nl/rijswijkbuiten-10-jaar