Visualisatie gebouw Karrepad
Visualisatie gebouw Karrepad

Bekostiging eerste inrichting Mercurius College toegezegd

Algemeen

DELFT - Voor het eerst in 75 jaar krijgt Delft er een nieuwe middelbare school bij. Het Mercurius College, St. voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Delft Mercurius, kan per 1 augustus starten. De raad heeft een bedrag van 564.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste inrichting van de school.

In april 2022 verleende het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen al toestemming voor het stichten van de school voor voortgezet onderwijs in Delft. In de Grondwet is vastgelegd dat iedereen in Nederland een school mag oprichten en deze naar eigen overtuiging mag inrichten. Dankzij de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen, in 2021 ingegaan voor middelbare scholen, hebben nieuwe scholen echter meer mogelijkheden om financiƫle steun van de overheid ontvangen, onder meer door aan te tonen dat er voldoende interesse is in de school. Het bestuur van het Mercurius College verwacht van start te gaan met 314 leerlingen. De school zal deze leerlingen VMBO Theoretische Leerweg (TLW), Havo en VWO aanbieden. In december 2022 besloot de raad om de huur van het pand waar het Mercurius College komt, Karrepad 2, te bekostigen en kreeg de school duidelijkheid over de mogelijke startdatum.

Resultaatbestemming
Het Mercurius College heeft in februari ook een aanvraag ingediend voor de eerste inrichting voor leer- en hulpmiddelen en meubilair. Gemeenten hebben een zorgplicht voor de bekostiging voor onderwijshuisvesting, en voorzieningen als de eerste inrichting voor leer- en hulpmiddelen en meubilair vallen ook onder deze zorgplicht. In de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Delft 2021 is vastgelegd op welke criteria een school wordt beoordeeld voor het ontvangen van financiƫle steun. Voor de geschatte kosten van de eerste inrichting van het Mercurius College is de reserve Onderwijshuisvesting, waaruit de voorzieningen worden bekostigd, echter ontoereikend. De raad heeft daarom besloten de bekostiging onderdeel te laten zijn van de jaarrekening 2022, als zijnde een resultaatbestemming, en stelt een investeringskrediet van 564.000 euro beschikbaar voor de eerste inrichting. De zorgplicht voor het Mercurius College is immers ontstaan in 2022 en de raad is van mening dat de verwerkelijking van het Mercurius College bijdraagt aan keuzeaanbod, en aan het bieden van onderwijs en huisvesting van extra leerlingen die wegens de groei van Delft worden verwacht.