Wethouder Armand van de Laar in de wijk RijswijkBuiten
Wethouder Armand van de Laar in de wijk RijswijkBuiten Foto: Remie Kranendonk | REEM.

Al tien jaar duurzaamheid in RijswijkBuiten

Algemeen

RIJSWIJK - Afgelopen week werd in Rijswijk het 10-jarig bestaan van RijswijkBuiten gevierd. Deze wijk kwam in de beginperiode in het landelijke nieuws, omdat het de eerste Nederlandse wijk was waar gasloos gebouwd werd. Nu, 10 jaar na het slaan van de eerste paal in deelgebied Sion, is de wijk uitgegroeid tot een groene en duurzame wijk met 2000 woningen. “We zien dat de vraag naar woningen binnen deze wijk toeneemt”, vertelt wethouder Stadsontwikkeling en Mobiliteit Armand van de Laar.

Door Frank van der Steen

In 2008 is het idee ontstaan om het gebied RijswijkBuiten te gaan ontwikkelen. Vooraf was de opgave om te transformeren van een tuinbouwgebied tot een groenstedelijk woon- en werkmilieu met oog voor de ondergrond en cultuurhistorie. “Voorheen was RijswijkBuiten een kassengebied dat vooral gezien werd als potentiële locatie voor bedrijven uit Delft en Den Haag. Ook zagen we dat de bevolking aan het verouderde, waardoor we gekozen hebben om het gebied te gaan transformeren van kassengebied naar een woongebied met eengezinswoningen.” Naast deze punten werd tijdens de transformatie ook gekeken naar de ondergrond en cultuurhistorie. “Er is veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de structuur van het gebied. In het stratenplan is vervolgens rekening gehouden met de structuur van vroeger. Als tweede is rekening gehouden met het feit dat de wijk voorheen een kassengebied was. Dit zie je bijvoorbeeld terug in bepaalde straten met gewasnamen. Er is dus goed gekeken naar de geschiedenis en structuur van het gebied.”

Doelen
Vooraf was het doel om veel huizen te bouwen in combinatie met een duurzame en energieneutrale wijk. “In deze doelstelling zijn we geslaagd. Een andere doelstelling die we hadden, en nog steeds hebben, is dat we een gebied creëren waar mensen graag zijn.” Van de Laar ziet dat ook terug in de wijk. “We zien dat mensen die 8 jaar geleden een huis hebben gekocht dat huis verkopen en verhuizen naar een groter huis binnen dezelfde wijk. Mensen willen in de wijk blijven omdat ze het zo erg naar hun zin hebben. Dat vind ik iets heel positiefs.” Uiteindelijk zijn er volgens van de Laar in de loop der jaren ook bepaalde doelen bijgesteld met betrekking tot de ontwikkelingen . “In 2018/2019 hebben we besloten om meer huizen te bouwen dan gepland. Dit had alles te maken met de omstandigheden op de woningmarkt. Hierdoor werden sommige plekken wel wat steniger dan we oorspronkelijk voor ogen hadden.”

Betrokkenheid
De TU Delft is tijdens de plannen van RijswijkBuiten in beeld gekomen om een andere manier van ontwikkelen te realiseren en is uiteindelijk nauw betrokken geweest bij het maken van de plannen. Op deze manier heeft de universiteit een belangrijk aandeel geleverd in de ontwikkeling van de wijk. Ook Van de Laar vindt dat de TU van grote waarde is geweest voor het huidige RijswijkBuiten. “De TU heeft goed meegedacht tijdens de gebiedsontwikkeling van RijswijkBuiten. Ook hebben we ons tijdens deze ontwikkeling laten adviseren door de TU. Aan het begin hebben ze meegedacht over de opzet en identiteit van de wijk. Ze hebben ons heel erg geholpen met het samenbrengen van de verschillende belangen van alle betrokken partijen. Ook recent hebben ze ons weer geadviseerd bij ons Woonfonds. Hiermee bouwt de gemeente voor een deel zelf betaalbare woningen.” 

Water
Op watergebied is er tijdens de plannen van RijswijkBuiten nauw samengewerkt met het Hoogheemraadschap van Delfland. Het waterschap staat voor meerdere factoren. “Het waterschap staat voor goede waterhuishouding. Het is een laaggelegen gebied en met grote regenbuien moet het water snel afgevoerd worden. Daardoor stelt het waterschap normen die we gebruiken bij het aanleggen van sloten, putten en waterbergingen. Vanwege klimaatverandering is dit een heel belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Het Hoogheemraadschap is daarom vanaf het begin betrokken.”  

Tevreden
Volgens Van de Laar zijn de bewoners van de wijk hartstikke tevreden over RijswijkBuiten. “Mensen verhuizen binnen de wijk, er ontstaan bewonersverenigingen en kinderen maken gebruik van de speelgelegenheden in de wijk. Daarnaast zie je dat er heel veel inschrijvingen zijn voor de nieuwe eengezinswoningen die in de verkoop zijn gegaan. Dit zijn tekenen dat mensen er graag willen wonen. Een leuk feitje is dat van deze inschrijvingen tussen de 20 en 30 procent uit Delft komt!” 

Plannen
Volgens van de Laar zijn er zeker nog punten in de wijk die op de agenda staan. “Ik heb mobiliteit in de portefeuille en ik vind dat het openbaar vervoer in de wijk nog onder de maat is. Ik vind dat er meer haltes bij moeten komen en dat er een extra halte moet komen op de lijn van Leiden naar Dordrecht. Omdat de ruimte schaars is moeten we efficiënt omgaan met onze mobiliteitskeuzes. Het openbaar vervoer is daarin een efficiënte keuze.” Hiernaast zijn ze bij de gemeente bezig met het vestigen van verschillende doelgroepen in de wijk. “Voorbeelden hiervan zijn veilige huisvestiging voor mensen met dementie en woningen voor jongvolwassenen met autisme.” 

10-jarig bestaan
De enorme kostenstijgingen in de bouw hebben ook effect op RijswijkBuiten. “Het kost een hoop geld om een wijk met dit duurzaamheidsgehalte voor elkaar te krijgen en we willen niet inleveren op de kwaliteit van het duurzaamheidsgehalte en het groen binnen de wijk.” Ook het 10-jarig jubileum zal minder uitbundig worden gevierd, maar laat de gemeente niet ongemerkt aan haar bewoners voorbij gaan. Ze hebben een communicatieprogramma opgesteld die ze het komende jaar willen uitvoeren. “Hierin komt te staan welke mijlpalen we allemaal bereikt hebben in deze 10 jaar. Voorbeelden hiervan zijn hoeveel bomen we hebben geplant en hoeveel mensen er bij zijn gekomen. Zo hebben we eigenlijk een hele communicatiecampagne bedacht om aandacht te geven aan het 10-jarig bestaan, met onder andere verhalen van inwoners uit de wijk.”
 

Voor meer informatie over deze campagne kun je terecht op www.rijswijkbuiten.nl/rijswijkbuiten-10-jaar