Monique viert in mei alweer het elfjarig bestaan van Kleurrijk Vilt. (Foto: EvE)
Monique viert in mei alweer het elfjarig bestaan van Kleurrijk Vilt. (Foto: EvE) Foto:

Handwerken is voor iedereen; vrouw, man, jong en oud

DELFT - Handwerken is voor iedereen. Monique de Vreede van Atelier Kleurrijk Vilt aan de Rochussenstraat weet dat als geen ander: “Jong of oud, man of vrouw, iedereen vindt bij mij wel iets van zijn of haar gading.

Neem nu de nieuwste boeken die Monique onlangs binnen kreeg om haar toch al indrukwekkende assortiment handwerkliteratuur aan te vullen: Breien with Love van niemand minder dan Tom Daley. Daley is een Engelse schoonspringer die op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio goud won. Maar misschien nog beroemder werd hij omdat hij tijdens diezelfde Spelen en plein publique zat te breien om ‘tot rust te komen’, zoals hij zelf zei. “Dat kan ik beamen hoor”, lacht Monique. “Breien en haken is heel rustgevend.” Inmiddels heeft Daley een eigen instagramaccount (@madewithlovebytomdaley) met zijn breiwerken, breipakketten en nu dus ook een boek met vijftien stijlvolle breipatronen en een tweede boek: haken met love.

Workshops
Handwerken is dus leuk voor jong en oud. En dat brengt Monique in praktijk: “In de meivakantie is het mogelijk om in het atelier een ouder-kind/grootouder-kleinkind viltworkshop te volgen. Echt een moment om samen te beleven. Tijdens de workshop leer je van alles over vilten en maak je samen een bloem.” De workshops zijn individueel per gezin, dus aanmelden is noodzakelijk. “Want ik moet in de tussentijd nog wel de winkel draaiend houden.” Die winkel, annex atelier, mag beschouwd worden als een handwerkwalhalla. Monique viert in mei alweer het elfjarig bestaan. In stilte dan. “Vorig jaar heb ik het tienjarig bestaan uitgebreid gevierd, en volgend jaar zal ik zeker ook aandacht besteden aan het twaalfeneenhalfjarig jubileum. Kleurrijk is het juiste woord, want de winkel is letterlijk afgeladen met wol en katoen in iedere denkbare kleur. Er is zoveel te vinden, dat het je kan duizelen. Zeker als je iets zoekt voor iemand anders. Daarom heeft Monique de Cadeauservice: “Mensen vinden het leuk om een cadeautje uit het atelier te krijgen. Als je gasten niet weten wat ze kunnen kopen kun je ze helpen door bij mij in de winkel een doos te vullen met artikelen die je graag zou willen hebben. Je gasten kunnen daar dan iets uit zoeken. Zo weten zij zeker dat ze het juiste cadeautje kiezen, en jij krijgt iets dat je ook echt graag wilt hebben.”

Inmiddels zijn de voorjaarsgarens binnen, dus loop gauw eens binnen bij Kleurrijk Vilt. De winkel is van dinsdag t/m vrijdag open van 9.30 uur-17.30 uur en op zaterdag van 9.30 uur-16.00 uur. Volg Kleurrijk Vilt ook op Facebook!