One Down Delft wil zoveel mogelijk mensen bereiken om te komen bridgen
One Down Delft wil zoveel mogelijk mensen bereiken om te komen bridgen

Strijd mee en word Delfts Bridge Kampioen!

Algemeen

DELFT - Bridgeclub One Down Delft zet zich actief in om de bridgesport meer onder de aandacht te brengen in Delft. Dat doet de vereniging op verschillende manieren. Het Delfts Bridge Kampioenschap en de jeugdcursus zijn daar voorbeelden van. Lex Arkesteijn en Jacqueline de Vos Burchart vertellen hier meer over.

Door Cheyenne Toetenel

Bridge kent veel voordelen, stellen de leden. “Allereerst is het natuurlijk een leuk en uitdagend spel”, aldus Jacqueline. “Daarnaast houdt het de geest lekker fris en is er het sociale component. Bridgen zorgt voor meer contacten en bestrijdt eenzaamheid.” Lex vult aan: “Daarom willen we ook zoveel mogelijk mensen bereiken, om te komen bridgen.”

Delfts Bridge Kampioenschap
“One Down Delft heeft als doelstelling om de bridgesport bekender te maken binnen Delft én om de Delftse clubs meer met elkaar te laten communiceren”, vertelt Lex. “Om daar aan te werken werd drie jaar geleden voor het eerst een Delfts Bridge Kampioenschap georganiseerd door de vereniging, bedoeld voor bridgers die ingeschreven staan bij een Delftse bridgeclub én voor alle Delftse thuisbridgers.” Destijds was het evenement een groot succes en was de intentie om het een jaar later weer te organiseren, maar toen kwam Corona. “Nu het eindelijk weer kan, willen we het Delfts Bridge Kampioenschap oppakken.” Op zaterdag 22 april wordt de tweede editie gehouden in ‘De Ruimte’ van Ipse de Bruggen aan de Mercuriusweg 1. Het evenement wordt financieel gesteund door de gemeente Delft. In de ochtend en middag worden sessies van achttien spellen gespeeld, met tussendoor een luxe lunch. Aan het eind van de middag volgt de prijsuitreiking, waarbij wethouder Schrederhof de felbegeerde ‘Vermeer bokaal’ zal uitreiken aan de winnaars. Inschrijven en meer informatie via de agenda van ODD op de website 22010.bridge.nl. Er is plek voor veertig paren, dus wees er snel bij.

Jeugdcursus
Dat bridgen ook leuk kan zijn voor kinderen, bewijzen de lessen die door bridgers van One Down Delft gegeven worden op basisschool DSV op het Koningsplein. “Die jeugdcursus verzorg ik nu voor het derde jaar, als een soort aanvulling op de rekenlessen”, vertelt Jacqueline. “Telkens begeleiden we twaalf weken lang twee groepen acht. Wekelijks komen zo’n twaalf tot veertien begeleiders de school binnen, om ieder een tafel met vier kinderen te helpen. We leren ze de basis van bridge, middels een landelijke aanpak van de Bridge Bond. We noemen het mini-bridge. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen en tegelijkertijd ontwikkelen ze hiermee hun analytisch vermogen.” Op de school probeert Jacqueline de kinderen nu te enthousiasmeren om mee te doen aan het NK Mini-Bridge op 7 mei. Het doel voor de langere termijn is om de sport te verjongen. “Door kinderen op de basisschool al kennis te laten maken met bridge en te laten zien dat denksport echt niet alleen voor ouderen is, worden zaadjes geplant voor later. Onze wens is om uiteindelijk een jeugdbridgeclub op te richten, of in ieder geval jongeren te enthousiasmeren om te blijven bridgen.”

Denksportcentrum
Naast de wens om een jeugdbridgeclub op te richten, bestaat bij alle Delftse clubs al jaren de wens om een vast denksportcentrum te creëren. Lex vertelt: “Delft kent nu veel verschillende clubs die verspreid zitten over allerlei locaties. Het zou mooi zijn als we gezamenlijk voor mekaar krijgen dat er één centraal denksportcentrum komt. Een centrum waar je bij wijze van spreken naartoe kan lopen om te gaan bridgen, dammen of schaken. Dit heeft ook een sociale werking voor de stad. Hopelijk wordt die wens ooit werkelijkheid.”