Door goed weer veel jonge haasjes gevonden

Het mooie weer van de laatste tijd zorgt er voor dat er in de eerste maanden van 2023 meer jonge haasjes gevonden zijn, dan in dezelfde periode van vorig jaar. 

Een hazenmoeder laat haar jongen direct na de geboorte achter in een leger, een kleine kuil in het gras. De kleintjes zijn helemaal behaard en compleet als ze geboren worden. Ze hebben nog wel hazenmelk nodig en hiervoor komt moederhaas tweemaal per dag langs. In de tussentijd zitten de dan nog geurloze haasje plat in het leger en wachten tot de moeder weer langs komt. Binnen enkele dagen is het stil zitten niet leuk meer en wordt de omgeving van het leger verkend. Dit is wanneer de meeste jonge haasjes door mensen 'gevonden' worden. Bijna altijd goed bedoeld, maar niet goed voor het kleine spul.

Als je schattige dartelende jonge haasjes ziet, geniet dan op afstand van ze. Pak jonge haasjes niet op tenzij ze echt gevaar lopen. In hun kuiltje in het hoge gras midden op het weiland, een groengebied of zelfs in de moestuin (wees niet bang, ze eten bijna alleen onkruid en laten gewassen met rust) zijn ze thuis en meestal niet in gevaar. Oppakken en verplaatsen is dan zelfs strafbaar.

Zijn ze na overleg met een wildopvang met een goede reden opgepakt, doe ze in een niet te groot donker doosje met hooi. In het donker is de stress minder. Neem zo snel mogelijk contact op met een knaagdierenopvangcentrum of informeer bij de plaatselijke dierenambulance naar een gespecialiseerd opvangadres. Zet ze niet terug, dat betekent een zekere dood.

Het opvoeden is een bezigheid, die maar weinig mensen zomaar op zich kunnen nemen en die kennis van, inzicht in en liefst ervaring met hazengedrag vereist.

Delftse internetradiostation gaat over de grenzen

Na een aantal gesprekken is het programma van John van Leeuwen 'De Leeuw Gaat Los' van www.expresfm.nl, van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur te horen in de ether aan de Costa Del Sol in zuid-Spanje bij www.hollandfm.net. Daar is hij op iedere radio te ontvangen op 103.7 fm. Met ruim 20.000 Nederlandstalige overwinteraars en bewoners heeft Holland FM een enorm gebied om te ontvangen.
Het programma van de Delftse John van Leeuwen bestaat uit iedere dag interviews met bekende Nederlanders, 2 platen van 1 artiest achtereen, De twee op één artiest. Daarnaast op maandag, woensdag en vrijdag is een gesprek met Henk Bres, waarmee onderwerpen uit het dagelijks leven wordt behandeld.
Dus gaat u op vakantie naar Zuid-Spanje en met name naar de Costa Del Sol met de auto of u huurt een auto. Stem dan af op 103.7 FM en u wordt verwend met Nederlandse muziek.