Burgemeester Van Bijsterveldt ontving het eerste exemplaar (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Van Bijsterveldt ontving het eerste exemplaar (Foto: Koos Bommelé)

Duik in de historie met ‘Wij zagen Delft veranderen’

Algemeen

DELFT – Delft is een historisch document rijker. In samenwerking met de Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen (SSBO) interviewde Karl Flieger oudere Delftenaren en legde hun verhalen vast in het boekje ‘Wij zagen Delft veranderen’. Het is te koop in verschillende Delftse en Pijnackerse boekwinkels.

Met oudere Delftenaren praten over hun jeugd, over veranderingen in ‘hun’ Delft, journalist Karl Flieger vindt het ‘een feestje’. Maar, zegt hij, dat historisch besef is ook belangrijk voor de jongere generaties. “Delftenaren tot pakweg 30 jaar kennen Delft zoals het nu is. Een stad die op allerlei gebieden razendsnel groeit en een steeds groter ‘yuppie-gehalte’ krijgt. Iedereen doet alles digitaal, racet door de stad in en op allerlei elektrische voertuigen. We vergeten hoe het allemaal zo is gekomen. Die verhalen kun je ophalen bij mensen die aan het begin van de twintigste eeuw zijn geboren. Doen we dat niet, dan gaat die geschiedenis verloren. En daarmee een deel van onze eigen identiteit.”

Keukentafels
Flieger liep een jaar geleden bestuurslid Koos Pronk van de SSBO tegen het lijf. Die wilde wel meewerken. “Koos en zijn collega Chris van Wijk wilden me namen leveren van mensen die hun verhaal wilden vertellen. Zodoende ben ik aan verschillende keukentafels beland van ontzettend leuke, interessante mensen. Ze komen allemaal in het boekje terug. Helaas is een aantal van mijn gesprekspartners tijdens het proces overleden, maar ik mocht hun verhaal wel gebruiken. Dat is het risico van dit soort projecten, heel verdrietig.”

Tijdens de lancering op vrijdag 24 maart nam burgemeester Van Bijsterveldt het eerste exemplaar in ontvangst, meldt Flieger. “Leuk van de burgemeester dat ze de liefde voor de oudere Delftenaren en de historie van de stad met ons deelt. Misschien kunnen we hier samen met de gemeente Delft een vervolg aan geven.”