Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Bewoners in Vrijenban nog altijd in de kou

Algemeen

DELFT - De bewoners van het Oostblok, Stille Putten en Waterblok in de wijk Vrijenban kampen nog altijd met een niet of nauwelijks werkende verwarmingsinstallatie. 

Structurele aanpak
In februari was een lid van de bewonerscommissie aanwezig bij de vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen om namens de bewoners het probleem voor te leggen aan de raad. Hij vertelde in zijn betoog onder meer dat er veertig jaar lang geen enkel onderhoud is gepleegd aan de blokverwarming, waardoor zo’n 235 huishoudens in de kou zitten. “In 2008 is al geconstateerd dat de leidingen slecht waren, hier is niets mee gedaan. In 2016 zijn er nieuwe ketels geplaatst op een oud systeem. Leidingen en radiatoren kunnen dit niet aan. Woonbron was daar al voor gewaarschuwd.” Ook komt het regelmatig voor dat de bewoners volledig zonder verwarming zitten, door storingen en lekkages. Woningcorporatie Woonbron beweert echter dat de verwarmingsinstallatie het wel degelijk doet, maar dat er een structurele aanpak voor de langere termijn nodig is. 

Ingewikkeld
De verdeling van huurwoningen en koopwoningen in het woongebied maakt het nemen van een besluit over de aanpak van de problemen ingewikkeld. Woonbron is eigenaar van 173 woningen in het woongebied, maar de rest van de woningen is verkocht. Woonbron meent dat de VvE verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke delen van de woongebouwen, waaronder de collectieve verwarming, en dat Woonbron niet zelf kan of mag beslissen over het toekomstbestendig maken van de verwarmingsinstallatie. Uit een onderzoek naar de staat van de leidingen bleek dat er een grote investering nodig zou zijn voor het toekomstbestendig maken, een investering die de reserve van de VvE niet zou kunnen dekken. Alle eigenaren werden daarom om een extra eigen bijdrage gevraagd, maar deze besloten niet akkoord te gaan met deze investering.

Gemeente
De gemeente heeft nu ook bevestigd dat het vervangen van de verwarmingsinstallatie de verantwoordelijkheid van de VvE is, en vertelt verder geen rol te zullen spelen in het proces dat de VvE zal doorlopen tijdens het vormen van een besluit over de benodigde werkzaamheden. De gemeente meent slechts te kunnen ingrijpen als de woningen niet voldoen aan de bouwregelgeving, en dat zou in dit geval niet aan de orde te zijn. De bewoners blijven voorlopig dus nog in de kou zitten.