Liselotte, Sophie, Miranda, Kelly en Valerie liepen mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld
Liselotte, Sophie, Miranda, Kelly en Valerie liepen mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld

‘Door Nacht Tegen Seksueel Geweld heb ik veel pijn en verdriet achter mij gelaten’

Algemeen

ROTTERDAM – De Delftse Miranda in ’t Hout liep samen met haar team mee tijdens de ‘Nacht Tegen Seksueel Geweld’ in Rotterdam. Dankzij donateurs heeft zij in totaal 1650 euro opgehaald voor Plan International. Dit geld wordt besteed aan projecten gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen tegen seksueel geweld. 

Door Cheyenne Toetenel

“Meedoen aan deze wandeling was voor mij een mooie ervaring”, vertelt Miranda. “Ik ben dankbaar voor iedereen die mij hierin heeft gesteund.”

Stap zetten
Miranda is zelf als jong meisje ook slachtoffer geworden van seksueel misbruik. “Uit eigen ervaring weet ik dus hoeveel impact het heeft, niet alleen op het moment zelf maar zeker ook op de rest van je leven”, vertelde ze ons eerder. “Door het trauma heb ik PTSS, wat ik pas sinds een paar maanden weet. Hierdoor heb ik heel mijn leven alles vermeden dat mij doet denken aan het misbruik. Dat kost verschrikkelijk veel energie en ik had nooit echt rust. Heel mijn leven al slaap ik slecht of eigenlijk bijna niet. Gelukkig gaat dat sinds mijn behandeling steeds een klein beetje beter.” Miranda liep mee met de Nacht Tegen Seksueel Geweld om letterlijk en figuurlijk een stap te zetten in haar verwerking. “Ik hoop dat ik door dit te bespreken andere vrouwen steun en help om ook de stap te maken om hun verhaal te delen.”

Indrukwekkend
Op het evenement kijkt Miranda meer dan tevreden terug. “De ontvangst was al heel indrukwekkend. Er waren veel mensen die meeliepen, en ook slachtofferhulp en zedenpolitie waren aanwezig. Plan International had donateurs de vraag gesteld om foto’s in te sturen met motivatiebordjes, die dan vervolgens op schermen werden getoond. Dat was heel tof.” Rond 00.30 uur werd het startsein gegeven en zijn de deelnemers aan de wandel gegaan. Er liepen zo’n 400 mensen mee tijdens de nacht. Vooral vrouwen, maar ook mannen. “Tijdens de wandeling hielden we een aantal stops op plekken waar verschillende activiteiten werden gedaan. Zo hebben we een dansvoorstelling gezien, een optreden met zang en midden op een groot plein kon je met je stoepkrijt ongewenste woorden of zinnen opschrijven die weleens tegen je gezegd zijn. Om 05.30 uur kwamen wij over de finish. Daar stonden veel familieleden en vrienden klaar om mij te ontvangen. Dat was hartverwarmend.” Miranda is tijdens de wandeling erg actief geweest op Instagram, en heeft daarmee een gratis inschrijving voor volgend jaar gewonnen. “Dus dan ben ik er weer bij!”

Liefde
Dit jaar heeft Miranda met veel vrouwen gesproken die net als zijzelf slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. “Voor sommigen was dit jaar de stap om mee te lopen nog te groot. Ik hoop door volgend jaar weer mee te lopen, dat vrouwen zich aansluiten bij mijn team en er net zoveel kracht uit kunnen halen als ik. Want voor mij was het een heel fijne emotionele wandeling, waar ik veel pijn en verdriet achter mijn heb gelaten. Letterlijk een stap naar een mooier en vooral rustiger, leven met veel liefde voor mezelf.”