Het Gemeenlandshuis in Delft is het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland
Het Gemeenlandshuis in Delft is het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland Foto:

'Om in de toekomst veilig te blijven wonen, werken en recreëren, moeten we nu verstandig met inrichting van onze omgeving omgaan'

Vervolg van de voorpagina.

Nederland heeft dus te maken met uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en het aanpassen van ons gebied aan steeds extremer weer, maar tegelijkertijd is er ook op andere vlakken sterke behoefte aan nieuwe ontwikkelingen. Daverveldt: "Nederland wil veel nieuwe woningen bouwen, de mobiliteit verbeteren, natuurherstel realiseren, de voedselvoorziening veiligstellen en we willen ook de omslag maken naar duurzame energie. Al die onderdelen hebben ruimte nodig, dat maakt het ook zo lastig. Ik verwacht dat we er de komende jaren steeds vaker tegenaan lopen dat we keuzes moeten maken die pijn zullen doen. We komen in diverse provincies nou eenmaal oppervlakte tekort. Om in de toekomst veilig en prettig te blijven wonen, werken en recreëren, moeten we nu al verstandig met de inrichting van onze omgeving omgaan."

Veilig bouwen
De Provincie heeft het ambitieuze woningbouwplan om in Zuid-Holland 236.000 nieuwe woningen te bouwen. Daverveldt geeft aan dat de waterschappen daaraan wel willen meewerken, maar er ook voor willen zorgen dat we niet over 50 jaar spijt krijgen van de keuzes die nu gemaakt worden. Het zou dure investeringen als gevolg kunnen hebben om deze eerdere keuzes te herstellen. De waterschappen in Zuid-Holland pleiten voor waterveilig en toekomstbestendig bouwen op verstandige plekken. Daverveldt wijst daarbij op een zin in het regeerakkoord, die zegt dat water en bodem sturend moeten zijn bij de planvorming voor de omgeving. Die zin is verder uitgewerkt in een beleidsbrief van minister Harbers in november. “Waar moet je bouwen en waar niet? Er is bijvoorbeeld gezegd dat wij zuinig moeten zijn op zoet water. En we moeten oppassen dat we niet in de uiterwaarden gaan bouwen. We moeten eigenlijk 5 tot 10 procent van de diepstliggende polders reserveren voor waterberging." De dijkgraaf wijst op het belang om vooraf na te gaan waar je kunt bouwen zonder extra maatregelen, waar je kunt bouwen met bepaalde aanpassingen voor waterberging en waar je beter helemaal niet kunt bouwen. “Dit is een onderwerp waar mijn collega, hoogheemraad Manita Koop, diep in is gedoken en zich sterk voor inzet. Als de waterbelangen vroegtijdig in beeld zijn, kunnen er verstandige keuzes worden gemaakt in de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland. De waterschappen kunnen de bouw van woningen juist helpen versnellen als we vanaf het begin aan tafel zitten.”

De waterschappen zijn momenteel over het onderwerp in gesprek met de Provincie en hebben hun zorgen kenbaar gemaakt dat het water- en bodemsturende principe nog niet stevig genoeg tot uiting komt in de plannen die de Provincie en gemeenten maken. De waterschappen gaan niet akkoord met grote bouwplannen als daar geen gepaste waterberging tegenover staat. "Dat is reden dat de waterschappen in Zuid-Holland hebben besloten geen handtekening onder de huidige plannen te zetten", vertelt Daverveldt. "Dit betekent overigens niet dat wij geen gesprekspartner willen zijn bij de verdere ontwikkeling van de plannen op het gebied van woningbouw. Wij blijven meekijken om aan te geven welke maatregelen genomen moeten worden om bouwen toekomstbestendig te doen, maar wij zijn hier een stuk stelliger in geworden.” Om invloed uit te kunnen oefenen op de plannen voor de (her)inrichting van het gebied, zijn er al een aantal instrumenten beschikbaar. “Zo is twee weken geleden door de Provincie Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse waterschappen een set kaarten gepubliceerd: de ‘klimaatonderlegger’. Hierin zie je per gebied precies welke plekken meer of minder geschikt zijn voor bebouwing, landbouw en natuur en met welke omstandigheden je rekening moet houden. Ook is er het Convenant Klimaatbestendig bouwen waarin afspraken staan over klimaatbestendig, energieneutraal en natuurinclusief bouwen. Daarnaast moet ieder bouwplan en bestemmingsplan vooraf door het waterschap worden getoetst in de zogenaamde Watertoets. Ons advies wordt gelukkig vaak overgenomen. Schieoevers is een gebied waar we op deze manier actief meedenken over de bouwplannen en adviseren hoe ze klimaatbestendig en toekomstbestendig kunnen inrichten." Waterschappen gaan overigens niet over de inrichting van het gebied en zijn daarin dan ook niet doorslaggevend, maar willen nadrukkelijk wel aan de voorkant van gebiedsontwikkelingen aan tafel zitten om te bewaken dat er verstandige keuzes gemaakt worden en waterbelangen goed worden meegenomen.

Waterzuivering
Dan een ander onderwerp. Het Hoogheemraadschap van Delfland verzorgt ook de zuvering van het rioolwater uit de omgeving. "Onze ambitie is het benutten van rioolwater als bron van grondstoffen, energie en zoet water", vertelt Daverveldt. "We produceren en leveren nu al groen gas uit het slib dat ontstaat tijdens het zuiveringsproces aan het gasnet voor woningen en aan de transportsector. Maar de waterstromen van en naar de zuivering bieden ook veel potentie voor het winnen van warmte. Dit onderzoeken we samen met Eneco. De vier zuiveringen in het gebied van Delfland leveren een belangrijke bijdrage aan de regionale energiestrategie." Ook op het gebied van terugwinnen van grondstoffen als fosfaat, papier en zoet water bieden de zuiveringen kansen, vertelt de dijkgraaf. "Daarvoor zijn wel allerlei extra investeringen nodig. Dat zijn nou typisch vraagstukken waar een nieuw bestuur, dat woensdag wordt gekozen door de inwoners van Delfland, zeggenschap over gaat krijgen."

Stem woensdag
Daverveldt benadrukt dat inwoners van Delfland door te kiezen een stempel kunnen drukken op hoe dat bestuur eruit gaat zien. "Als je gaat kijken naar de stemwijzer op mijnstem.nl zie je dat er veel verschillen zijn tussen partijen en er ook echt wat te kiezen valt. Alleen kerntaken of ook bijdragen aan andere maatschappelijke opgaven? Alleen zuiveren of ook grondstoffen terugwinnen en efficiënt hergebruiken? Overal bouwen of toch ook rekening houden waar om spijtinvesteringen te voorkomen? Nu investeren in klimaatadaptatie of na de bui of droogte de schade repareren? De te kiezen partijen hebben hier verschillende standpunten in. Zoek daarom uit welke partij bij jou past en ga woensdag 15 maart naar de stembus!"