Leo Quack heeft het twee jaar moeten doen zonder het Bluesfestival. Daarom genoot hij er dit jaar misschien wel extra van en hij vond het fantastisch om te zien dat dit ook voor de jeugd geldt. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack heeft het twee jaar moeten doen zonder het Bluesfestival. Daarom genoot hij er dit jaar misschien wel extra van en hij vond het fantastisch om te zien dat dit ook voor de jeugd geldt. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Terugkijkend op de afgelopen maand, kan ik niet anders concluderen dan dat we vier beste weken met heel veel leuke evenementen achter de rug hebben. Dit jaar was er eindelijk weer eens een carnavalsoptocht; het was nog niet zo druk als we gewend zijn, maar gelukkig is het begin er weer. Tijdens de feestavonden van de verschillende verenigingen was het wel weer druk en het blijft prachtig om te zien hoe mensen er met zijn allen één groot feest van weten te maken zonder dat er een onvertogen woord valt. 

Highlight Delft
In datzelfde weekend was ook het Highlight Delft festival in de binnenstad en op de campus van TU Delft. Ik was onder de indruk van alles wat die knappe koppen van de TU op het gebied van licht hadden bedacht. Of het nu ging om indrukwekkende installaties, drones of verschillende innovaties op het gebied van led-verlichting: het was er allemaal. Het zou natuurlijk prachtig zijn als deze praktische toepassingen van verlichting onze stad nog verder op de kaart zullen zetten.
Het enige jammere was dat de opening niet helemaal zo verliep als men in gedachte had. Een meisje had een prachtige lichtshow voorbereid bij The Social Hub, het hotel vlak naast het station. Nadat de vroege aanwezigen al een voorproefje gehad hadden, bleek het op het moment suprême allemaal niet helemaal te werken. Dat was natuurlijk wel een beetje sneu. Volgend jaar vindt het festival in het weekend van 15 tot en met 17 februari plaats en ik kan u aanraden om dan een kijkje te nemen.

Bluesfestival
Het weekend na carnaval konden we weer een Bluesfestival organiseren. Dit jaar waren er zeventig optredens op vijfendertig locaties. Mensen kwamen van heinde en verre op het festival af en je kon er over de hoofden lopen. Het festival begon met de film ‘The Summer of Soul’ in filmhuis Lumen, waarin het Harlem festival, de zwarte tegenhanger van Woodstock in beeld werd gebracht. Prachtig om te zien hoe keurig die mensen waren, wat een ritmegevoel ze hadden en hoe veel van de toen nog onbekende artiesten wereldsterren zijn geworden. Verder was het optreden van gospelkoor Rejoice in de Maria van Jessekerk indrukwekkend als altijd en is het feit dat mensen de Schaapskooi, die voor het eerst zijn deuren opende voor het festival, goed wisten te vinden, een vermelding waard.
Verder hebben we afgelopen dinsdag voor het laatst met dertig bekende Delvenaren gespind voor Inloophuis Debora en ruim tweeduizend euro opgehaald. Het is prachtig om te zien hoe Koos van den Burg die mensen zo gek krijgt om zich onder de Hollandse beats van Willem Berkien in het zweet te trappen.

Verkiezingen
Tot slot zijn er op 15 maart weer verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Vol verwachting klopt ons hart: wat zal eruit komen? Ik raad iedereen aan om gebruik te maken van het kiesrecht. Want als je dit nu niet doet, heb je straks geen recht om te klagen. Dat klagen gebeurt sowieso: mensen willen van alles, maar alles is te duur. Nu weet ik uit mijn tijd als groenteboer dat de groenten rond deze tijd van het jaar altijd schaars en dus duur zijn. Dat is dit jaar dus ook niet anders.