De daken worden groen
De daken worden groen

Delftse buren leggen groene daken aan

Algemeen

DELFT - Afgelopen weekend hebben er aan de Raad van Europalaan flinke vergroeningswerkzaamheden plaatsgevonden. Bij Sandra Heuvelman en haar buren zijn maar liefst tien groene daken geplaatst. De buren hebben in 2022 samen meegedaan aan de Groene Droom Challenge van De Klimaatmaat, waarmee ze een groene tuin make over konden winnen.

Sandra was één van de prijswinnaars en met het geldbedrag zijn nu onder andere deze groene daken aangelegd. “We wonen met onze tuin tegen de N470 aan. Het schuurdak grenst daar ook direct aan. Om hittestress te voorkomen en waterafvoer te beheersen bij hoosbuien, willen we samen met zoveel mogelijk buren de schuurdaken met sedum volzetten. Een schuurdak is 165 centimeter breed en 530 centimeter lang, dat is 8 m2 per huis. Onze droom is om bij ten minste 18 woningen het dak te vergroenen. Dit zorgt voor een wateropslag van 3.600 liter water en 144 m2 vergroening. Door die vergroening neemt de hittestress significant af, verlaagt het de fijnstof en zorgt het voor geluiddemping. En we willen graag een sedumdak waar bijen, vlinders en kruiden op komen, zodat de vergroening ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Als extra willen we ook onderzoeken of hoge groene beplanting mogelijk is, zodat ook onze betonnen muur gelijk groener wordt.”

De Klimaatmaat: “Meer groen in Delft is hard nog. Er is behoefte aan een koelere stad, die het water beter opvangt en zorgt voor meer biodiversiteit. Daarvoor hebben we de hulp van alle Delftenaren nodig. Want meer dan 50% van het mogelijke groen in Delft is particulier bezit. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor maar liefst 80.000 m2 (= 160 voetbalvelden) meer groen in Delft door particuliere tuinen te onttegelen. Daarom doet Delft dit jaar weer mee met NK Tegelwippen en organiseert De Klimaatmaat de komende maanden tal van onttegelacties door de stad!”