Het orkest van Prins Hendrik Delft
Het orkest van Prins Hendrik Delft

Muziekvereniging Prins Hendrik Delft houdt na 90 jaar op met bestaan

Algemeen

DELFT - Muziekvereniging Prins Hendrik Delft stopt. Eind deze maand vieren leden haar negentigste verjaardag én nemen ze tevens afscheid. Met voorzitter Renske Kunz spreken we over de geschiedenis van deze oer-Delftse vereniging. 

Door Cheyenne Toetenel

De vereniging is door Jacob van Holst opgericht op 23 maart 1933, als Chr. Mond Accordeon Vereniging Prins Hendrik. “Oorspronkelijk werd er alleen op mondharmonica’s gespeeld”, vertelt Renske. “Tijdens de oorlog heeft de vereniging stil gelegen, maar al snel daarna werd er weer gestart met het mondharmonicaorkest. Rond de jaren ‘50 is dit uitgebreid met een mandolineorkest en een zangkoor. We hebben momenteel nog drie trouwe leden die dit hebben meegemaakt.” Pas rond 1955 kwamen er accordeons bij en twee jaar later blazers. De naam van de vereniging is toen ook veranderd naar Chr. Muziekvereniging Prins Hendrik. “De mondharmonica is verdwenen, maar de mandolines, accordeons en blazers zijn gebleven.” Door de jaren heen heeft de vereniging altijd verschillende groepen en jeugdorkesten gehad. Het zangkoor is even verdwenen, tot het in april 1995 nieuw leven in werd ingeblazen. “In de hoogtijdagen van de vereniging bestond deze uit zo’n 300 leden en daarna altijd rond de 150 leden. Tegenwoordig is dat aantal gedaald tot 45 leden verdeeld over twee groepen: het koor en een symfonieorkest.” Die flinke daling is de reden dat nu een eind komt aan de vereniging die deze maand tevens haar negentigste verjaardag viert. 

Afscheid
“We hebben geprobeerd het tij te keren, maar het is met name toch corona wat de nekslag is geweest”, aldus Renske. “Het is lastig om nieuwe leden binnen te krijgen en vast te houden, en als dat niet lukt terwijl de bestaande leden alsmaar ouder worden is het lastig voor een vereniging om voort te bestaan. Het was een lastig besluit, maar we hebben ervoor gekozen dat het het beste is om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen. Per april stoppen de repetities en zijn er geen optredens meer. Maar uiteraard vertrekken we niet zonder een mooie afsluiting!” Op 25 maart vanaf 15.00 uur geven de leden voor de laatste keer gezamenlijk een gratis concert op het Stanislascollege aan de Krakeelpolderweg 1. “Iedereen die onze vereniging een warm hart toedraagt is van harte welkom om ons jubileum- en slotconcert met ons te vieren. Daarna is er volop ruimte om met elkaar herinneringen op te halen.” Van die herinneringen zijn er veel. “In de afgelopen negentig jaar zijn er flink wat huwelijken en relaties voortgekomen uit de vereniging, dat zijn prachtige verhalen”, vertelt Renske. “Mijn eigen ouders waren lid van Prins Hendrik Delft, waardoor ik eigenlijk vanaf mijn geboorte al betrokken werd bij de vereniging. Zij deden veel voor Prins Hendrik, waardoor het vanzelfsprekend was dat ik dat ook ben gaan doen. Je neemt die passie nou eenmaal van ze over.”

Actief
Prins Hendrik Delft is altijd een erg actieve vereniging geweest met veel reizen, concerten, feesten en activiteiten. “Voor de oorlog zijn dat met name binnenlandse reisjes geweest. De eerste reis naar het buitenland was naar Wülfrath in Duitsland in 1959. Dat was best bijzonder in die tijd, ook omdat de Tweede Wereldoorlog nog relatief kort geleden was en het nog allemaal best gevoelig lag. Daarna zijn er verschillende reizen naar Duitsland geweest, maar ook naar Denemarken, Frankrijk, Engeland, België en Hongarije. Dit waren vaak uitwisselingen waarbij het betreffende orkest ook in Delft op bezoek kwam.” De vereniging heeft daarnaast veel mee gedaan aan concoursen, zowel met het orkest als het koor. “Maar we hebben ze zelf ook veel georganiseerd in de vorm van het Solistenconcours. Naast solisten en duo’s deden er dan ook orkesten mee en dat was soms een hele strijd wie de beste was. Daarnaast waren er nog de studieweekenden en studiedagen waarin het orkest en koor onder leiding van een gastdirigent stonden. En projecten waar ook niet-leden aan konden deelnemen, zoals de Wind Kracht 33 voor blazers, Jour d’accordeon voor accordeons en play-in light. Door de jaren heen is muziekvereniging Prins Hendrik een begrip geweest bij veel Delftenaren.”

Sociale vereniging
Met het opheffen van Prins Hendrik Delft verdwijnt een bijzondere vereniging. “Wat ten eerste bijzonder is aan onze vereniging, is dat we de enige vereniging in Nederland waren met een symfonieorkest bestaande uit accordeons - die vioolpartijen voor hun rekening nemen - en blazers. Daarnaast is het een vereniging waar naast de muziek het sociale aspect belangrijk is. Mensen zijn betrokken, niet alleen tijdens de repetitie maar ook met het wel en wee van de medeorkestleden. Het is er altijd gezellig. Het is jammer dat dat gaat stoppen, we zullen het missen.”

Het zangkoor van Prins Hendrik Delft