Voor Guus Heemskerk zijn de complimenten over en de prijsuitreiking van de Delftse beloftencompetitie (afgelopen seizoen met RKDEO-aanvoerder Dean van Velzen) elk jaar weer een hoogtepunt. (foto: Roel van Dorsten)
Voor Guus Heemskerk zijn de complimenten over en de prijsuitreiking van de Delftse beloftencompetitie (afgelopen seizoen met RKDEO-aanvoerder Dean van Velzen) elk jaar weer een hoogtepunt. (foto: Roel van Dorsten)

Beloftencompetitie past zich aan aan veranderende omstandigheden

sport

DELFT - De DSW/RODI Media Delftse beloftencompetitie is al sinds 1986 een begrip in Delft en omgeving. Het positivisme en de flexibiliteit van het organiserend comité zorgt ervoor dat de competitie nog steeds relevant is. 

Door Alphons de Wit jr. 

Eind juni 2022 was er eindelijk weer eens een finale, waarin de twee beste ploegen van de beloftencompetitie, RKDEO en Oliveo, het tegen elkaar opnamen. Uiteindelijk trokken de Nootdorpers na een 1-2 overwinning aan het langste eind. “En het was natuurlijk heerlijk dat we, na al die corona-ellende de competitie weer eens uit konden spelen”, vertelt Guus Heemskerk, voorzitter van het organiserend comité. “Die corona heeft in de jaren voorafgaand voor heel wat hoofdbrekens gezorgd: wedstrijden werden uitgesteld of zelfs afgelast en aan het eind van de rit was het niet mogelijk om een finale te spelen. Gelukkig was dat afgelopen seizoen wel mogelijk en ik moet zeggen dat we zeer in onze nopjes zijn met hoe de competitie van dit jaar tot nu toe verloopt.”

Concurrentie
Die competitie ziet er anders uit dan het afgelopen seizoen, al was het alleen maar doordat minder clubs zich voor de competitie inschreven. “Waar dat er vorig seizoen vijftien waren, zijn dat er dit seizoen maar tien. Dat komt doordat er meer concurrentie is: de KNVB heeft een eigen onder -23-competitie opgezet en veel clubs spelen doordeweeks voor de Haaglanden Voetbal Cup. Dan moet je als club keuzes maken en in sommige gevallen heeft dat ertoe geleid dat verenigingen zich niet voor onze competitie inschreven. Natuurlijk vinden we dat als organisatie soms best jammer, maar we begrijpen dat best.”
Aan de andere kant biedt de nieuwe opzet ook zo zijn voordelen. “De clubs spelen net als de afgelopen jaren een halve competitie tegen elkaar en doordat er minder clubs aangesloten zijn, is het geheel een stuk overzichtelijker. Daarnaast hoef je voor minder wedstrijden een scheidsrechter te regelen, kost de communicatie minder tijd en is er tijd zat om ervoor te zorgen dat de poulewedstrijden in maart of april worden gespeeld. Daarbij heb je het voordeel dat wanneer er twee poules zijn, de uiteindelijke finalisten gewoon de poulewinnaars zijn.”

Finale
Die beide poulewinnaars zullen dus in een onderling treffen moeten uitvechten wie er met de bokaal vandoor gaat. “En wanneer dat zal gebeuren is op dit moment nog niet duidelijk. Op dit moment moeten er nog vijf poulewedstrijden worden gespeeld, waarvan er twee al zijn ingepland. De locatie en de datum voor de finale bepalen we pas in een later stadium, afhankelijk van of de eerste elftallen van de geplaatste verenigingen nog nacompetitie om promotie of degradatie moeten spelen in de reguliere competities. Ik denk dat we ons hierin ook onderscheiden van andere competities: we zijn er voor de verenigingen en hechten niet aan al te veel bureaucratische regeltjes. Het gaat ons erom dat we een leuke competitie hebben en dat de spelers zich blijven ontwikkelen. Ik heb het idee dat dat ook wel goed gaat.”

Populariteit
Ondanks het feit dat er voor dit seizoen minder inschrijvingen waren, blijft de competitie onverminderd populair. “Zo kregen we kortgeleden bijvoorbeeld de vraag van VFC uit Schiedam of ze volgend seizoen ook mogen aansluiten. De regels hiervoor zijn duidelijk: als de deelnemende verenigingen én het organiserend comité hiermee akkoord gaan, dan mag het. Overigens sluit ik ook niet uit dat ploegen die zich voor de huidige editie niet hebben ingeschreven komend seizoen andere keuzes maken en weer mee willen doen. Natuurlijk zijn zij dan ook weer van harte welkom.”
In de ruim vijfendertig jaar dat er gespeeld wordt in de DSW/Rodi Media beloften competiitie heeft het toernooi zijn waarde wel bewezen. “Wij zijn destijds begonnen om een brug te slaan tussen het junioren- en het seniorenvoetbal. Vroeger zag je dat jonge jongens voor ze in een eerste elftal terechtkwamen nog even moesten rijpen in een lager seniorenelftal. In onze competitie kunnen ze alvast wennen aan de fysieke tegenstand die ze bij de senioren te wachten staat, wat ze in staat stelt de stap naar het eerste elftal eerder te maken. In de eerste elftallen zie je dan ook dat jonge jongens steeds sneller de kans krijgen en ze vinden het leuk om tegen bekenden te spelen die ze in de reguliere competities niet tegenkomen.”
Heemskerk, maar ook mede-commissieleden Nico van Velzen, Henk Lukassen en Roel van Dorsten denken dan ook nog lang niet aan stoppen. “Wij krijgen zowel van verenigingen als van spelers nog altijd zoveel positieve reacties. Zolang dat niet verandert en het ons positieve energie blijft opleveren, gaan wij nog wel even door met de organisatie.”