Lisa Bruijnincx, Vera Sneijders, Willemijn Mulder, Femke Paulis in Italië op het WK onder de 23 vorig jaar
Lisa Bruijnincx, Vera Sneijders, Willemijn Mulder, Femke Paulis in Italië op het WK onder de 23 vorig jaar

Willemijn Mulder (Laga) nieuwste dame Nederlands roeiteam

sport

DELFT - Willemijn Mulder (22) van Laga is sinds kort onderdeel van het Nederlandse roeiteam. Zij is momenteel de vijfde dame van roeivereniging D.S.R.V. Laga bij TeamNL. Dat is al bijzonder op zich, maar vorig jaar won ze ook al goud op het WK onder de 23 in Italië. Wie is Willemijn en wat is haar verhaal?

Door Guy van Rijn

Een vliegende start
Willemijn groeide op in Delft en zat op het Stanislascollege Westplantsoen. Na haar eindexamen in 2018 ging ze Civiele Techniek studeren aan de TU Delft. Ze heeft lang gehockeyd bij Hudito tot en met de A’s. Toen ze begon met haar studie wilde ze liever gaan roeien en heeft ze zich ingeschreven bij Laga.

Willemijn vertelt: “Roeien is een leuke manier om te sporten en tegelijkertijd buiten te zijn. Daarnaast is het gevoel dat je krijgt als een boot goed loopt en je weet wat je aan elkaar hebt, geweldig.” Het eerste jaar lidmaatschap bestond voornamelijk uit trainen en de vereniging leren kennen. Het seizoen daarop leek alles normaal te gaan tot de pandemie zich aandiende. Vanaf toen was alleen trainen in éénpersoonsboten, skiffs genaamd, nog mogelijk. Dan worden individuele kwaliteiten meer zichtbaar en “toen bleek ik ineens best goed te kunnen roeien.”

Vanaf toen werd het serieuzer en ging het roeien Willemijn en haar team steeds beter af. In 2021 deed ze mee aan het WK roeien onder de 23 met een achtboot. Vorig jaar zomer in Italië roeide ze op het WK U23 in een dubbelvier-zonder naar de wereldtitel. “Het was echt een leuke ervaring. Ik ben vaak heel zenuwachtig voor een wedstrijd, maar bij deze wedstrijd waren de zenuwen meer vertrouwen geworden. We wisten precies wat we aan elkaar hadden. We lagen niet constant op kop maar deden ons eigen ding. Pas toen we over de streep waren zagen we dat we gewonnen hadden. Bij het winnaarsvlot aangekomen hoorden we dat we ook nog een wereldrecord gevaren hadden.”

Debuut naar de roeibond
Afgelopen herfst is Willemijn uitgenodigd om te gaan roeien voor het nationale roeiteam. In januari waren er in Amsterdam drie weken lang trials om bij het team te komen. Er werden allerlei tests afgenomen. Alhoewel ze er met goede moed heen ging verwachtte ze niet dat ze geselecteerd zou worden: “Onverwacht voor mij ben ik als enige vrouw dit jaar nieuw bij het team gekomen. Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling.”

Momenteel traint Willemijn al in Amsterdam. Om die rede verhuist ze begin maart ook naar Amsterdam en zet ze binnenkort haar studie aan de TU tijdelijk stop. Dat doet ze allemaal om in de internationale boot terecht te komen. Haar grote droom is namelijk om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Momenteel betekent deze droom voor haar veel trainen in het Olympisch Trainingscentrum en op de Bosbaan in Amsterdam.

Ambities
Naast haar Olympische droom heeft ze ook nog andere doelen. Zo doet ze momenteel een Master Hydraulic Engineering (waterbouwkunde) aan de TU die ze graag wil afronden. Daar heeft ze nu een aantal projecten lopen die ze leuk vindt. “Het is heel internationaal. We hebben nu een project op het Indonesische eiland Java waarbij we mangrovebossen herstellen door dammen te plaatsen. Doordat het water achter de dammen rustiger is krijgen de mangroves de kans zich te herstellen. De mangroves zijn belangrijk als natuurlijke kustverdediging.”

Verder wil Willemijn graag met Laga de Varsity roeiwedstrijd winnen. “Daar winnen is in Nederland wel het hoogst haalbare. De laatste keer dat Delft won was in 1997, dus dat wordt wel weer eens tijd.” Of ze al deze ambities kan waarmaken dat moeten we nog zien, maar één ding is zeker; ze houdt van winnen. Nu ze volledig voor het roeien gaat kan ze in ieder geval makkelijker uitleggen dat ze niet altijd tot het einde op een feestje kan blijven.

Een prestatie voor Delft
Willemijn is maar liefst de vijfde dame die vanuit D.S.R.V. Laga bij het Nederlands damesequipe zit. “Dat hebben we ook te danken aan coach Susannah Chayes die ons op een professionele manier opleidt. Dat ik binnen een paar jaar met weinig eerdere roeiervaring bij de bond gekomen ben is eigenlijk wel heel bijzonder. Als vereniging maar ook als stad kunnen we daar behoorlijk trots op zijn. Dat staat nog los van de gezelligheid, wat ook een belangrijke reden is voor veel studenten om bij Laga te komen.”