Vita de Geus Kovalenko en Andrey Siromakha (Foto: Koos Bommelé)
Vita de Geus Kovalenko en Andrey Siromakha (Foto: Koos Bommelé)

Delft steunt Oekraïne

Algemeen

DELFT - Op zondag 26 februari vond er een manifestatie voor Oekraïne plaats op de Markt in Delft. Onder de naam ‘Delft steunt Oekraïne’ wilden aanwezigen laten zien dat ze er ook na een jaar nog steeds zijn en willen zijn voor Oekraïners.

Speciale gastsprekers waren Vita de Geus Kovalenko en Andrey Siromakha. Vita Kovalenko, een in Nederland wonende Oekraïense, vecht al jaren om het Oekraïense perspectief beter over het voetlicht te krijgen. Ze is activiste sinds 2014, in 2016 voerde ze actief campagne met betrekking tot het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Daarna, in 2017, organiseerde Kovalenko een fototentoonstelling over Oekraïners die als gevolg van de oorlog in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim op de vlucht waren geslagen. Ze knokt al jaren voor meer aandacht voor Oekraïne, maar er was nauwelijks interesse totdat Rusland Oekraïne binnen viel. Sindsdien heeft ze als haar missie voor de belangen van Oekraïne in Nederland te lobbyen. Door menselijke verhalen van al die miljoenen Oekraïners over te brengen, door een menselijk perspectief aan de oorlog te geven en die een plek te geven naast de strategische en geopolitieke discussies. Andrey Syromakha, een 22-jarige Oekraïense militair, raakte tijdens het verdedigen van Oekraïne ernstig gewond. Hij heeft twee ledematen verloren en verblijft momenteel voor revalidatie in Nederland. Ondanks zware verwondingen en rehabilitatie is Andrey zijn masteropleiding aan Nationale Taras Sjevtsjenko-universiteit van Kiev begonnen. Hij studeert internationale betrekkingen en openbaar bestuur, want hij wil de politiek in en president van Oekraïne worden, om de wereld een beetje beter te maken.  

Dit evenement was een burgerinitiatief van Tijn Noordenbos, Jeroen Beelen en Suzanne Liem. Fotograaf Koos Bommelé legde de manifestatie vast op beeld. Kijk voor zijn foto’s op www.delftopzondag.nl.