Een blik op de bouwplaats van DSC aan de Tanthofdreef in 2018
Een blik op de bouwplaats van DSC aan de Tanthofdreef in 2018

Opnieuw onvrede over organisatie lustrum DSC

Algemeen

DELFT - Bewoners van de Otterlaan en andere omwonenden van de locatie waar het Delftsch Studenten Corps (DSC) het lustrumfeest organiseert uiten opnieuw hun ontevredenheid over hoe DSC de organisatie aanpakt. “Iedere keer als dit feest plaatsvindt, ontaardt dat in gigantische overlast voor de buurt”, vertelt een omwonende.

Door Christine Lvov

Aanloop
Dat de voorbereidingen van de festiviteiten rondom het jubileumfeest van DSC opnieuw overlast met zich meebrachten kwam niet als verrassing voor de omwonenden van het leegstaande kantoorgebouw aan de Tanthofdreef, waar het lustrumfeest van DSC zal worden gevierd. In 2018 vond de 34e editie van het jubileumfeest ook plaats in dit leegstaande pand. Zowel de aanloop naar het feest toe als het feest zelf hebben toen volgens buurtbewoners veel overlast veroorzaakt. In medio april begon het klussen. Het terrein werd omgetoverd tot festivalterrein met zelfgebouwde cafés, restaurants en bars. Er werd ook nog een 60 meter hoge windmolen gebouwd op het terrein, die diende als ‘duurzame eyecatcher’: een project waar een groot aantal kraanwagens aan te pas kwam. “Op zondag werden we om half 6 wakker van het bouwen van steigers en stellingen”, vertelt een buurtbewoner. De omwonenden vragen zich af of en hoe er aan een studentenvereniging zo makkelijk vergunningen worden verleend voor dit soort projecten. Een woordvoerder van DSC vertelt: “Vergunningen krijgen voor evenementen van deze grootte is nooit eenvoudig. Er is toen hard en lang gewerkt om aan de eisen te voldoen. We zijn trots dat dat toen gelukt is.”

Gelogen
In 2018 heeft DSC de buurtbewoners door middel van een brief ingelicht over de festiviteiten en uitgenodigd om de locatie waar het feest zou worden gehouden te bekijken. Een aantal genodigden zag deze uitnodiging als een kans om enkele vragen te stellen over het verloop van het feest. Er is toen onder andere gevraagd naar de overlast die het gebruik van de terrassen teweeg zou kunnen brengen. Daarop zou zijn geantwoord dat de terrassen helemaal niet gebruikt mochten worden, vanwege de veiligheid, en dat er wat dat betreft dus geen sprake zou zijn van overlast. “We kregen het idee dat alles goed georganiseerd was. Er is keihard tegen ons gelogen.” Tijdens het feest bleek dat er wel degelijk gebruik werd gemaakt van de terrassen en dat er zelfs op het dak van het gebouw bars en pizzatenten werden gebouwd. Het veertiendaagse feest in en rondom het gebouw ging naar vermeend tot 2 uur ‘s nachts door. “We hebben regelmatig de politie gebeld, maar er werd niets aan gedaan.”

Machtig apparaat
Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het volgende lustrum, dat pas tegen het einde van de zomer plaats zal vinden, alweer in volle gang. “De groep die eindverantwoordelijk is voor het organiseren van het lustrum is in augustus 2022 fulltime begonnen met werken. De werkzaamheden aan het terrein zullen naar verwachting deze maand beginnen”, aldus de woordvoerder van DSC. Op 27 februari bewoog een fakkeloptocht zich vanuit de sociëteit aan de Phoenixstraat naar het gebouw aan de Tanthofdreef. Ook deze optocht en een aansluitende lichtshow zouden voor overlast hebben gezorgd. Voor de optocht is volgens de woordvoerder van DSC een uitgebreid plan gepresenteerd, waarin alle benodigde thema’s (programma, calamiteitenplan, risicoanalyse, informeren buurt en dergelijke) duidelijk zijn aangegeven: “Door nauw contact en meerdere gesprekken met de vergunningsverlener zijn hier geen complicaties bij opgetreden. Achteraf is gebleken dat er geen overlast is geconstateerd en hier hebben we ook complimenten over gekregen vanuit de gemeente.” In een e-mail vertelt de Regisseur Publiek Belang aan DSC dat er geen meldingen zijn ontvangen over de optocht.
Buurtbewoners blijven zich erover verbazen dat DSC steeds weer een vergunning weet binnen te slepen, terwijl er door hen zoveel overlast wordt ondervonden, en maken zich zorgen over de macht die de vereniging in handen lijkt te hebben. Alumni en familieleden van DSC-leden die machtige posities in bijvoorbeeld de politiek bekleden, zouden volgens hen een aandeel kunnen hebben in het schijnbare gebrek aan tegenspraak dat de vereniging, met betrekking tot het lustrumfeest, heeft hoeven dulden. “Daar zit een heel machtig apparaat achter. Onder oud-studenten ziet u politieke kopstukken, maar ook vooraanstaande directeuren van bedrijven. Ik vrees dat dit zo’n machtige organisatie is dat ze alles kunnen maken zonder dat iemand daar wat aan doet. Inclusief politie, brandweer, noem maar op.” Volgens de woordvoerder van DSC zijn deze verdenkingen niet op waarheid gebaseerd: “In het proces van het aanvragen van vergunningen, zijn alleen huidige DSC-leden en afgevaardigden van de gemeente betrokken.”

Betrokkenheid
In de aanloop naar het vorige feest hebben buurtbewoners hun ontevredenheid geuit. In een artikel uit 2018 vertelde de voorzitter van de lustrumcommissie de relatie tussen studenten en bewoners juist te willen versterken. Ook nu meent de woordvoerder van DSC zich in te willen zetten voor het behoud van de vrede: “Wij doen enorm ons best om overlast te voorkomen en de nodige maatregelen hiervoor te treffen. Wij gaan graag in gesprek met bewoners om samen te zorgen voor een fijne sfeer voor iedereen.” DSC wil de maatregelen die in 2018 zijn getroffen om de overlast te beperken ook bij het aankomende lustrum treffen: “Geluidsexperts hebben onderzocht hoe geluidsisolatie kan worden aangebracht om geluid te minimaliseren, beveiliging instrueert bezoekers stil te zijn op straat en wijkteams lopen door de wijk voor de veiligheid en om studenten naar huis te sturen.” Daarnaast vertelt de woordvoerder van DSC graag in gesprek te gaan met buurtbewoners, om ervoor te zorgen dat overlast dit jaar voorkomen kan worden: “Wij gaan graag aan tafel met buurtbewoners om hun vragen te beantwoorden en samen een goed plan te ontwikkelen, ook om hun input te horen om het feest te laten slagen.” Van die betrokkenheid die DSC belooft is volgens een van de buurtbewoners weinig sprake: “Ik heb een telefoonnummer gekregen van een organisator. Die heb ik meerdere malen gebeld, ook ‘s nachts, maar die krijg ik niet aan de telefoon.”