Wandelen en bewegen is voor veel dingen goed, en dat dragen Ilse (l) en Liesbeth graag uit. (Foto: EvE)
Wandelen en bewegen is voor veel dingen goed, en dat dragen Ilse (l) en Liesbeth graag uit. (Foto: EvE)

“Ook als fysiotherapeut blijf je altijd in beweging”

Algemeen

DELFT - Fysiotherapie is een dynamisch vak. Steeds komen er nieuwe inzichten, nieuwe initiatieven. Ilse Buijs en Liesbeth Schoppink van Fysio- en Manuele Therapie De Hoven blijven steeds in beweging. Blijft u dat ook? 

Zo is fysiotherapeute Liesbeth onlangs gestart met een training adem- en ontspanningstherapie volgens de methode Dixhoorn. “Die is erop gericht te onderzoeken of en in welke mate spanning een rol speelt in een probleem, een klacht of het niet functioneren van een cliënt. Door middel van de methode proberen we spanningsregulatie toe te passen. Ontspanning kan zich uiten in: spanningsvermindering, aandachtverschuiving, lichaamsbewustwording of dat herstelprocessen op gang komen, waardoor iemand zich frisser, helderder, uitgeruster voelt of een betere stemming heeft.

Otago 
Daarnaast gebruikt Liesbeth het oefenprogramma Otago: “Otago is een valpreventieprogramma dat ontwikkeld is in Nieuw Zeeland”, legt Liesbeth uit. “Bedoeld dus om valongelukken bij mensen, met name ouderen, te voorkomen. Het betekent niet dat je leert vallen, daar zijn andere oefenprogramma’s voor. Het is echt gericht op het voorkomen ervan. Door het trainen van bepaalde spiergroepen en het oefenen van je balans loop je minder kans om te vallen. Een belangrijk onderdeel van Otago is wandelen. “Wandelen is voor veel dingen goed. Ook om vallen te voorkomen.” Liesbeth geeft haar trainingen niet alleen in de praktijk, maar eventueel ook bij mensen thuis. Dat past bij de rest van haar takenpakket dat onder andere ook complexe ouderenzorg omvat. “Daarnaast zijn we lid van Parkinson Net en werken we samen met Buurtzorg Delft West.”

Laagdrempelig bewegen
Zoals gezegd: wandelen en bewegen is voor veel dingen goed, en dat draagt Fysio- en Manuele Therapie De Hoven ook graag uit. In samenwerking met Delft voor Elkaar gaf fysiotherapeute Ilse Buijs onlangs een lezing over bewegen: “Het ging echt om hoe je kunt bewegen in de thuissituatie. Low budget, low profile. Dus laagdrempelig en zonder veel investeringen. ”, aldus Ilse. “Het was heel leuk en leerzaam om te praten met de wijkbewoners over bewegen in je thuisomgeving.”

Naast deze programma’s en trainingen kunt u bij Fysio- en Manuele Therapie De Hoven natuurlijk ook terecht voor tal van andere behandelingen. Ilse is fysio- en manueel therapeut, wat betekent dat zij zich heeft gespecialiseerd in behandeling van klachten in de nek en de onderrug. Verder doet zij aan dry needling en medical taping voor de behandeling van (sport)blessures en ondersteunt zij, in samenwerking met verloskundigenpraktijk DelVi vrouwen met zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld met het Zwanger Fit programma. Liesbeth is eveneens fysiotherapeut, doet dry needling, geeft bekkenbodemtherapie en is daarnaast gespecialiseerd in geriatrie; hulp aan ouderen met vaak complexe gezondheidsproblematiek. Meer weten? Kijk op www.fysiotherapie-dehoven.nl