Jonathan en Cor van Leerdam: regeren is vooruitzien met het oog op de plannen van minister De Jonge.
Jonathan en Cor van Leerdam: regeren is vooruitzien met het oog op de plannen van minister De Jonge.

Regeren is vooruitzien met “spierballenwet” betaalbare woningen

wonen

DEN HOORN- Koopsommen van koopwoningen waren in januari 1,5 procent hoger dan in de maand december. Het was voor het eerst sinds juli dat de koopsommen hoger lagen dan de maand daarvoor. Jonathan van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij hierover: “Het kan er mee te maken hebben dat kopers en verkopers in de decembermaand met andere dingen bezig zijn zoals Sinterklaas, Kerstmis en vakantie. Veel betrokkenen starten dan liever in januari weer met frisse moed”.

In januari zijn 13.126 huizen van eigenaar verwisseld. Dat is 6,6 procent minder dan in januari vorig jaar. Cor van Leerdam: “De eerste 6 maanden van vorig jaar was voor de huizenverkoop een ongekend topjaar. Het is niet verwonderlijk dat de huizenverkoop nu aanzienlijk lager ligt”.

De prijs van huizen steeg sinds 2014 vrijwel continu. Op het hoogtepunt, afgelopen zomer, waren de prijzen ongeveer dubbel zo hoog als in 2013. Sinds juli vorig jaar was er sprake van een daling. Die daling lijkt nu, in elk geval voor even, te stagneren. 

Vergeleken met januari 2022 waren de huizenprijzen in januari 2023 ongeveer 1,1 procent hoger. Dat is een heel verschil met voorgaande periode. De prijzen gingen bijvoorbeeld in de eerste maanden van vorig jaar soms met meer dan 20 procent omhoog. Jonathan: “Die grote stijging is er nu wel uit maar er worden nog steeds woningen boven de vraagprijs verkocht; ook wij als makelaars zijn erg benieuwd of, ondanks de renteverhogingen, de stijgende trend van januari een eendagsvlinder was of dat de koopsommen zich op het huidige peil stabiliseren of misschien zelfs iets stijgen. Dat zou tegen de voorspellingen van de grote banken en het CBS ingaan, want die voorspellen allen een dalende trend”.

Nieuwbouw
Voor het vierde kwartaal op rij zijn minder bouwvergunningen verleend. In heel 2022 werd16% minder afgegeven dan het jaar daarvoor. Cor: “Minder nieuwbouwwoningen maar een groter aantal te koop staande bestaande woningen dat houdt elkaar redelijk in evenwicht. We merken dat met de huidige energieprijzen vooral woningen met een gunstig energielabel en dus ook nieuwbouwwoningen erg in trek zijn en overboden worden. Bij woningen met een slecht energielabel is dat juist omgekeerd”. Omdat deze nieuwbouwhoeveelheid veel minder is dan dat het kabinet had gewild, wil minister De Jonge centraal gaan bepalen waar- en welke type huizen worden gebouwd. Minimaal 2/3 van de nieuwbouwwoningen moet straks “betaalbaar zijn”. Gemeenten die procentueel te weinig sociale huurwoningen in voorraad hebben worden verplicht om 30% van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen te laten bestaan. Jonathan: “Deze sturing en druk op gemeenten en provincies is oké. Echter zal er met goed overleg en overtuigingskracht naar gemeenten en provincies meer bereikt worden dan met spierballenwetten. Ik begrijp echter de minister wel want die wil tempo maken en voorkomen dat gemeenten, net als de afgelopen 8 jaar, zonder aandacht te schenken aan starters en senioren, wederom dure koopwoningen voor de kapitaalkrachtigen gaan bouwen”. 

Invoering in 2024?
De invoering van de wet die het bovenstaande allemaal moet regelen zal niet voor 2024 en misschien zelfs pas in 2025 kunnen plaatsvinden. “Regeren is vooruitzien”, aldus Cor.