Het schilderij is te bewonderen vanuit de Schoolstraat
Het schilderij is te bewonderen vanuit de Schoolstraat

Het Wijnmeisje van Johan Hermsen

Algemeen

DELFT - Om het jaar van Johannes Vermeer geweldig in te luiden is kunstenaar Johan(nes) Hermsen in januari 2022 al begonnen met een antwoord op het Melkmeisje van Vermeer. Dit prachtige schilderij hangt momenteel in de ontbijtzaal van Best Western Museumhotels Delft en is te bekijken door de ramen in de Schoolstraat. Dus kom jij een dagje het Delft van Vermeer ontdekken? Sla deze locatie dan zeker niet over!

Hermsen is een telg in het kielzog van de ongeëvenaarde schilders die Delft heeft voortgebracht. Het kan geen toeval meer zijn dat Delft al eeuwen de wereld domineert met haar onnavolgbare schilderkunst. Met deze ongelooflijk zware last op zijn schouders is Johan begonnen aan deze opdracht, getorst om een modern vervolg te geven aan de schoonheid die Johannes Vermeer toen al kon vertellen. Hoe lief ook het tafereel van Johannes Vermeer je doet geloven, werd er in die tijd meer wijn verkocht dan melk. Dat was voor de ‘Hollandse Meester van nu’ voldoende om eigentijds zijn interpretatie van het Melkmeisje te schilderen: het Wijnmeisje van Johan Hermsen. 

Gedetailleerd werk
Het creëren van dit schilderij heeft een jaar geduurd. Wat begon als een gedetailleerde potloodtekening, is nu een prachtig kleurrijk schilderij geworden met veel herkenbare elementen. Het is een feestje, de circustent staat er. Bacchus, de god van de wijn is nadrukkelijk aanwezig. 

Hermsen had zijn werk graag willen koppelen aan de officiële activiteiten rondom het Vermeerjaar, maar was nét te laat klaar omdat er een jaar werk in heeft gezeten. Toch wil hij zijn werk nog steeds graag aan het grote publiek tonen. Dat kan op deze locatie, waar je vanuit de Schoolstraat recht op het verlichte schilderij kijkt.