(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé)

Huurders Oostblok, Stille Putten en Waterblok zijn de kou beu

Algemeen

DELFT - Bewoners van het Oostblok, Stille Putten en Waterblok hebben al jaren te maken met een niet of nauwelijks werkende verwarmingsinstallatie. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat Woonbron 235 huishoudens in de kou laat zitten”, aldus de bewoners. 

Door Cheyenne Toetenel

Om hulp vanuit de gemeente te vragen, heeft een lid van de bewonerscommissie afgelopen donderdag namens de bewoners ingesproken in de vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen. “Veertig jaar lang is er geen enkel onderhoud gepleegd aan de blokverwarming”, zo begon hij zijn betoog. “In 2008 is al geconstateerd dat de leidingen slecht waren, hier is niets mee gedaan. In 2016 zijn er nieuwe ketels geplaatst op een oud systeem. Leidingen en radiatoren kunnen dit niet aan. Woonbron was daar al voor gewaarschuwd. De keteldruk is laag gehouden, want anders springen alle leidingen die in zeer slechte staat zijn. Het warme water bereikt de woningen niet. Bewoners dichtbij het ketelhuis krijgen hooguit 17 graden in hun woonkamer. Bewoners iets verder van de ketel maximaal 13 graden. Door regelmatige storingen en lekkages zitten we vaak helemaal zonder verwarming. Radiatoren geven geen warmte af en worden als het wél gebeurt alleen bovenin warm, de rest blijft koud. Het systeem is zwaar verouderd en in zeer slechte staat. Radiatoren zijn verkeerd om geïnstalleerd. De knop voor de afvoer en ontluchting zijn verkeerd aangebracht. We hebben al allerlei acties ondernomen, maar zonder enig resultaat. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Woonbron 235 huishoudens in de kou laat zitten.” 

Structurele aanpak
Een woordvoerder van Woonbron zegt in een reactie dat de verwarmingsinstallatie van dit woongebied het wel degelijk doet, maar dat voor de langere termijn een structurele aanpak nodig is. “Daarover kan en mag Woonbron niet alleen besluiten. De verwarming van dit woongebied is namelijk een gemeenschappelijk deel waarvoor de VvE verantwoordelijk is. Daarom zijn wij eerst de zoektocht ingegaan naar draagvlak bij de particuliere eigenaren voor een aanpak. Inmiddels is een Technische Commissie opgericht. Met deze afvaardiging van de eigenaren werken we intensief samen aan de voorbereiding van de besluitvorming. We zijn nu in afwachting van het rapport van een uitgebreid onderzoek. Daaruit zal blijken wat de staat van de installatie is en of en zo ja, voor welke delen vernieuwing nodig is.” De woordvoerder geeft aan dat Woonbron hoopt dat de eigenaren voor de zomer een besluit hebben genomen over de structurele aanpak. “Daarna kan pas een aanbesteding worden gedaan en zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van een partij die de werkzaamheden gaat uitvoeren én van de beschikbaarheid van materiaal. Zo lang de werkzaamheden voor de lange termijn niet zijn uitgevoerd, krijgen huurders huurkorting.” 

Melden
Woonbron is daarnaast met een afvaardiging van de huurders in gesprek over de maatregelen voor de korte termijn en over de weg die bewandeld moet worden naar een structurele aanpak, geeft de woordvoerder aan. Verder roept de woningcorporatie huurders op klachten te blijven melden. “Als er in de woningen klachten zijn, moet de bewoner dit aan ons melden. Alleen zo kunnen wij werken aan een oplossing. Als wij een dergelijke melding krijgen, schakelen wij de verwarmingsspecialist in. Om snel opvolging aan de klacht te kunnen geven, maakt de verwarmingsspecialist rechtstreeks een afspraak om de situatie in de woning te beoordelen en zo nodig de reparatie uit te voeren. Soms kan dat snel, soms duurt dat langer, bijvoorbeeld omdat er een onderdeel besteld moet worden.” 

Bemiddelen
Marcel Koelewijn, bestuurssecretaris van de Vereniging Bewonersorganisatie Delft (VBD), in een reactie op Woonbron: “‘De verwarming doet het’ is overdreven. In 2016 zijn er wel nieuwe ketels geplaatst, maar deze zijn aangesloten op het oude leidingnetwerk en radiatoren, met als gevolg dat de ketels maar op een beperkte capaciteit kunnen draaien. Dat de VvE mede bepalend is klopt wel, maar wordt wel makkelijk gebruikt om tijd te rekken. De problemen met de blokverwarming speelt al jaren en nu is er opeens tijd nodig voor technische inspecties? Ook de VBD is benieuwd naar het rapport van het gedetailleerde onderzoek, maar het belangrijkste wat daar naar verwachting uit zal komen, zijn de kosten om het leidingwerk en radiatoren te vervangen. Met huurderskorting krijgen de bewoners het niet warm. Neem nu het voorbeeld van een jonge vrouw met een baby die nu ‘kampeert’ in de woonkamer dat met elektrische kachels wordt verwarmd om voldoende temperatuur te creëren. Wat de VBD betreft stopt Woonbron met de bewoners aan te sporen om reparatieverzoeken te doen betreffende de blokverwarming. De problemen zijn bekend, het rapport van de technische inspectie van de VVE komt eraan en Woonbron zal een beslissing moeten nemen ten opzichte van een definitieve en duurzame oplossing. De VBD blijft bemiddelen en blijft dus in gesprek met Woonbron.”