De zakdoekenboom wordt geplaatst op de Muyskenlaan
De zakdoekenboom wordt geplaatst op de Muyskenlaan

Delft krijgt een coronamonument

Algemeen

De coronacrisis die in 2020 uitbrak heeft de diepe sporen achtergelaten in het leven van velen. Om stil te staan bij de impact die het virus op de maatschappij heeft gehad, krijgt Delft een monument voor coronaslachtoffers. 

Burgemeester van Bijsterveldt liet in september 2021 al weten te willen aansluiten bij een landelijke actie voor het herdenken van coronaslachtoffers. Het landelijke comité ‘Samenleven met Corona’ maakte ongeveer een jaar later echter bekend haar taken te pauzeren totdat er meer duidelijkheid was over het verloop van de pandemie. Nu heeft Delft ervoor gekozen een eigen invulling aan de herdenking te geven.

Zakdoekenboom
De herdenking zal bestaan uit het planten van een zakdoekenboom, die symbool staat voor verlies en verdriet, en het plaatsen van een zitelement. De zakdoekenboom dankt zijn naam aan de witte bloemen waarvan de schutbladen aan zakdoekjes doen denken en zal in maart 2023 worden geplant. Het zitelement zal later dit jaar onthuld worden tijdens een herdenkingsmoment, dat naar verwachting vlak voor of na de zomer zal plaatsvinden. Een groep vertegenwoordigers van alle groepen die in aanraking zijn gekomen met corona zal samenwerken met een kunstenaar om een ontwerp te bedenken voor een mozaïeken zitelement. Het monument zal geplaatst worden aan de Muyskenlaan.

Terugkijken en afsluiten
Voor het aanschaffen van de boom, de realisatie van het zitelement en het inhuren van een projectleider is een bedrag van 20.000 euro gereserveerd. Volgens de burgemeester zou het monument kunnen helpen bij het afsluiten van de coronaperiode: ‘’We wilden een plek creëren waar mensen terug kunnen kijken op de coronatijd, maar ook een plek van afsluiting.’’