Stedelink bekijkt de mogelijkheden voor renovatie én sloop/nieuwbouw
Stedelink bekijkt de mogelijkheden voor renovatie én sloop/nieuwbouw

Mogelijke sloop deel Indische buurt

Algemeen

DELFT - Namens de bewoners van de Lombok- en Sumatrastraat ontvingen wij sterke aanwijzingen dat het voorliggende renovatieproject van woningcorporatie Stedelink slechts gedeeltelijk wordt uitgevoerd. Na meerdere beloftes tot renovatie of groot onderhoud van voorganger Vestia, kwamen er nu aanwijzingen dat Stedelink wellicht overgaat op het slopen van de woningen in beide straten. Deze week kwam Stedelink met een reactie op deze aanwijzingen. 

Door Frank van der Steen

Renovatie
Na eerdere renovaties aan onder andere de Javastraat, wordt door Stedelink momenteel bekeken wat te doen met de renovatie van de huurwoningen in de Borneostraat, Sumatrastraat en de Lombokstraat. “Vorig jaar voerden we verschillende onderzoeken en sloopwerkzaamheden uit in twee woningen aan de Sumatrastraat. Het was al bekend dat er veel onderhoud noodzakelijk is. Door de werkzaamheden en onderzoeken ontdekten we dat er veel meer aan de woningen moet gebeuren dan verwacht”, schrijft Stedelink in een brief aan de bewoners. Na deze onderzoeken is duidelijk geworden dat de woningen bouwkundig niet in orde zijn. Naast bepaalde zaken die al bekend waren, zoals het vervangen van de begane grondvloer, zijn er nieuwe problemen ontdekt. “Op de vloer staat de indeling van de woning waardoor de keuken, toilet, binnenwanden en trap verwijderd moeten worden. We ontdekten dat de elektra in de hele woning vervangen moet worden. Om de elektra aan te pakken, moeten de plafonds eruit. De bovenwanden in de woning zijn te zacht geworden, ook deze moeten vervangen worden”, aldus Stedelink.

Sloop/nieuwbouw
Voor Stedelink heeft dit onderzoek dus aangetoond dat er een hoop aan de woning gedaan moet worden. “Het resultaat is dat we de hele woning aan de binnenkant opnieuw moeten opbouwen. We kunnen deze ingreep technisch uitvoeren, maar dit kost heel veel geld.” Voor Stedelink is het nu zaak goed na te denken over de verschillende mogelijkheden. Naast deze grote renovatie, is er nog een optie volgens de woningcorporatie. “Naast renovatie onderzoeken we voor de woningen aan de Sumatrastraat en Lombokstraat ook de mogelijkheid tot sloop/nieuwbouw. Voor de Borneostraat is sloop/nieuwbouw geen mogelijkheid omdat hier een aantal woningen verkocht is.”

Bewoners
Voor de bewoners is deze mogelijkheid uiteraard een hele vervelende optie die voor veel onduidelijkheid zorgt. “Zeker na eerdere renovaties, in bijvoorbeeld de Javastraat, en door eerdere beloftes van Vestia zijn wij als bewoners uitgegaan van renovatie. We zijn aan het idee gaan wennen dat we ooit tijdelijk ons huis uit moeten wegens de renovatie. Als je dan ineens de mogelijkheid van sloop/nieuwbouw hoort maakt dat je teleurgesteld en boos”, aldus een bewoner van de Sumatrastraat. Ook over de gang van zaken binnen Stedelink is deze bewoner kritisch. “De brief die wij als bewoners ontvangen hebben, was een hele koude en zakelijke brief waarin er totaal geen empathie wordt getoond met de gevoelens van de bewoners. Het woord ‘bewoners’ komt in de hele brief maar één keer voor. Hiernaast is het niet de schuld van ons als bewoners dat de woningen er zo slecht aan toe zijn.” Voor de bewoners is het ook moeilijk om te zien dat renovatie in andere straten wél gebeurt. “Wij mogen als bewoners toekijken hoe mooi het allemaal gerenoveerd wordt en als beloning wordt ons huis gesloopt. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de Borneostraat en de Javastraat. Bij mij komt het erop neer dat wij als bewoners de rekening mogen betalen voor jarenlang achterstallig onderhoud.”  

Modelwoning
Stedelink is op dit moment bezig met het maken van een modelwoning aan de Borneostraat 12. “We voeren hier de werkzaamheden uit die we bedacht hebben voor de renovatie. Of deze werkzaamheden ook gelden voor de woningen aan de Sumatrastraat en Lombokstraat bepalen wij na het afronden van de onderzoeken”, aldus Stedelink. Naast deze modelwoning heeft Stedelink nog een aantal volgende stappen om uiteindelijk te kijken wat haalbaar is en wat niet. “We stellen het sociaal plan op dat past bij het renovatievoorstel. Ook werken we het projectplan voor renovatie verder uit en vragen advies aan de klankbordgroep.”

Onvrede Javastraat
Ook de bewoners van de Javastraat zijn kritisch op de wijze waarop er door Stedelink (voorheen Vestia) gehandeld wordt. Hun wijk werd wél gerenoveerd en is volgens de woningcorporatie inmiddels bijna klaar. Echter hebben de bewoners het idee dat er nog heel veel niet klaar is. “Er is veel onbehoorlijk en slecht opgeleverd maar ook moet er nog veel gedaan worden. Essentieel is het ontbreken van een definitieve opleverlijst per pand waarbij gebreken door zowel bewoners als Stedelink worden besproken. Hierbij dient Stedelink haar rol als verhuurder en opdrachtgever te pakken gezien de kwaliteit van het geleverde. Bovendien het ontkennen, afschuiven van gebreken maar bovenal het ontbreken van een normale behandeling van bewoners”, aldus de bewoners in een brief aan Stedelink. Met het ontbreken van een ‘normale behandeling van bewoners’ hebben zij het over de wijze waarop met hen is omgegaan door Stedelink. “We moesten snel de oplevering tekenen en klachten werden niet of nauwelijks gehoord. Er zijn van tevoren afspraken gemaakt en van ons werd verwacht om mee te werken. Ook worden we niet geïnformeerd over de planning en/of reparatietijdstippen. Het personeel staat regelmatig onaangekondigd en/of zonder toestemming op het terrein van de teruggekeerde huurders. Daarbij geeft het personeel zelf ook aan de planning niet te begrijpen.”    

Uitkomst
Stedelink geeft aan snel met een reactie te komen wat betreft de plannen voor de Sumatrastraat en de Lombokstraat. “Volgende week onderzoeken we of sloop/nieuwbouw financieel haalbaar is. We delen de resultaten van de haalbaarheidsonderzoeken (de financiële toets van de sloop/nieuwbouwvariant) binnen 4 weken. De werkzaamheden in de modelwoning aan de Borneostraat gaan door.” Tot deze resultaten bekend zijn, zijn het dus spannende tijden voor de bewoners van de Sumatrastraat en de Lombokstraat.