Daan van den Burg hield als keeper van Ariston '80 afgelopen zaterdag voor de derde keer op rij zijn doel schoon.
Daan van den Burg hield als keeper van Ariston '80 afgelopen zaterdag voor de derde keer op rij zijn doel schoon. "De verdediging voor me staat steeds beter, waardoor ik zelf steeds minder te doen heb." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Ariston '80 spot met alle vooroordelen over studentenverenigingen

DELFT - Ariston '80 is bezig aan een prima seizoen. De studentenploeg bezet momenteel de vijfde plek in de derde klasse en houdt hiermee stadsgenoten DHL en SEP ver achter zich. 

Door Alphons de Wit jr. 

Afgelopen weekend stond de derby tegen SEP op het programma. "En ondanks dat we verre van onze beste wedstrijd speelden, wisten we hem toch te winnen zonder ook maar een moment in de problemen te komen", vertelt doelman Daan van den Burg. "We begonnen nog wel goed en kwamen verdiend op een 1-0 voorsprong. Nadat we nog wat kansen creëerden maar niet afrondden, gingen we teveel mee in hun spel. Zij hanteerden vooral de lange bal, maar we zijn niet meer in de problemen gekomen. Ook de uitwedstrijd wonnen we trouwens redelijk eenvoudig: na een 3-0 achterstand, kwamen we nog terug tot 3-5. Al met al hebben we die drie punten binnen en hebben we voor de derde keer op rij de 'nul' weten te houden. Dat is voor een verdediging en keeper natuurlijk helemaal lekker." 

Warm bad
Van den Burg kwam aan het begin over van KMD. "Daar was ik geen eerste doelman en op mijn leeftijd wil ik graag speelminuten maken. Dat was daar lastig. Ik kende Martin de Graaf nog van zijn tijd bij KMD en ik vroeg hem of hij er nog een keeper bij kon gebruiken. Ik was meteen welkom." Van de beslissing om op die uitnodiging in te gaan heeft de 21-jarige student Facility Management in Den Haag nog geen moment spijt gehad. "Al vanaf het eerste moment ben ik ontzettend goed opgevangen. Natuurlijk kende ik de trainer al, maar bij dit soort verenigingen is het sowieso al zo dat er elk seizoen heel wat nieuwe jongens bijkomen. Daarbij was het teamweekend aan het begin van het seizoen heel goed voor de teambuilding."
Op sportief vlak gaat het ook goed met zijn ploeg. "Vorig seizoen had de ploeg wat meer moeite om te handhaven in de competitie. Nu staan we op de vijfde plaats en heb ik niet het idee dat we voor iemand bang hoeven te zijn. We hebben alleen tegen LMO, waar we met 4-0 verloren, een oorwassing gekregen en tegen de ploegen uit de top-3 hebben we het goed gedaan. Zo hebben we tegen DSVP en Zwarte Pijl met 1-1 gelijkgespeeld, tegen Oliveo verloren we met 1-0, terwijl er voor ons meer had ingezeten."

Vooroordelen
Die resultaten komen voort uit goed voetbal. "De vooroordelen die de ronde doen over studentenverenigingen zijn op ons niet van toepassing", vertelt de doelman. "Veel jongens kunnen echt wel een balletje trappen en daarbij zit het met de instelling ook wel goed. Daarnaast hebben we met Martin ook een trainer die heel goed aanvoelt hoe het moet: hij is streng op de momenten dat dat nodig is, maar weet ook wanneer hij een dolletje moet maken. Daarbij zegt hij ook altijd dat school voor gaat; het is voor ons als studenten goed om te weten dat de trainer daar ook in meedenkt. Al met al is in alles duidelijk dat hij gewoon een ontzettend goede trainer met heel veel ervaring is: hij weet hoe hij een groep op scherp moet zetten."

Plastic handschoenen
Van den Burg kwam min of meer bij toeval onder de lat terecht. "Bij KMD in de jeugd bleek dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed kon voetballen", vertelt hij. "Op enig moment had iemand een goedkoop setje plastic handschoenen aangeschaft en toen ik ze aantrok, bleek dat ballen tegenhouden meer mijn ding was. Dat ging best lekker en uiteindelijk schopte ik het op die manier ook tot de selectie."
Inmiddels is hij de onbetwiste eerste keeper van Ariston '80, maar om zijn sterke punten op te sommen, vindt hij lastig. "Ik hoor wel van anderen dat ik goed ben in de één-tegen-één, maar vooral mijn trap en het uitkomen moet beter. Ik denk dat dat met de jaren beter zal gaan: we trainen er goed op en ik ben nog jong."
Dat trainen gebeurt twee keer in de week. "En op één van die twee avonden werken we als keepers een halfuur tot een uur met keeperstrainer Freek. Dat is wel een luxe. Daarna sluiten we aan bij de partijvorm, zodat we ook met het elftal trainen. Één voorbeeld als keeper heeft de jongeling niet. "Maar ik ben fan van ADO Den Haag en Manchester United, dus in het verleden heb ik veel gekeken naar Zwinkels, Coutinho en Hansen en naar Van der Sar en De Gea. Bij die laatste vind ik het prachtig dat hij ondanks het feit dat het de laatste jaren echt niet al te best was, hij toch steeds uitblonk."
Van den Burg hoopt de komende jaren beslissend te zijn voor Ariston. "Ik zit hier helemaal op mijn plek. We spelen op een leuk niveau en zoals het nu gaat is het fijn: we hoeven niet per se te promoveren. We hebben vooral heel veel plezier in het voetbal en dat is waar het voor mij om draait."