Henk Groeneweg (Foto: Koos Bommelé)
Henk Groeneweg (Foto: Koos Bommelé)

Carillons voor vrede in Oekraïne

Algemeen

DELFT - Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland. Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, zal van 19.30 uur tot 20.00 uur stadsbeiaardier Henk Groeneweg het carillon van de Nieuwe Kerk in Delft bespelen met muziek die past bij het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. Dit initiatief komt oorspronkelijk van Gerda Peeters de stadsbeiaardier in Voorburg en Rotary Club Voorburg en is opgepakt door Rotary Club Delft die de Delftse stadsbeiaardier Henk Groeneweg hiervoor heeft benaderd. In de regio Haaglanden zijn honderden Oekraïense vluchtelingen opvangen. Onder meer in Delft.

Carillons in heel Nederland en daar buiten doen mee
Henk Groeneweg is één van de vele beiaardiers in Nederland die op speciale momenten speelt. Op 24 februari zullen meer carillons in Nederland aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne. Onder meer de carillons in Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en de Grote Kerk in Den Haag hebben toegezegd zich aan te sluiten bij deze actie. Ook het carillon van de Domtoren in Utrecht, waar dit jaar met een speciaal gecomponeerd muziekstuk het jubileumjaar van Rotary Nederland wordt ingeluid, doet mee. De actie vindt ook internationaal navolging. De Rotary in het Poolse Konstancin-Jeziorna (voormalige zusterstad van Leidschendam-Voorburg) doet mee en gaat in Polen meer clubs en carillons enthousiast maken.

Rotary 100 jaar 
Rotary Club Delft is een serviceorganisatie, dat wil zeggen: de leden steunen op verschillende manieren hun medemens en projecten in de samenleving. Rotary is ook een netwerk waarbinnen de leden bereid zijn hun (vak-)kennis in dienst te stellen van de gemeenschap en direct of indirect deelnemen aan charitatieve en educatieve projecten. Rotary Club Delft bestaat 86 jaar, telt ruim 30 leden en maakt deel uit van de internationale Rotaryorganisatie (opgericht 23 februari 1905) met 34.000 clubs in bijna 200 landen en 1,2 miljoen leden. In Nederland bestaat Rotary in 2023 100 jaar en zijn er ruim 19.000 leden in ongeveer 500 clubs.