Afbeelding
Foto:

Hulp aan slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië

De aardbeving in Turkije heeft veel slachtoffers geëist. Naast zeker tien provincies in Turkije werden onder meer gebieden in Syrië en Libanon getroffen. Turkse president Erdogan noemt de aardbeving de grootste ramp sinds 1939. Op het moment van schrijven is het dodental gestegen tot ruim 12.500 en zijn er meer dan 55.000 gewonden. Volgens vrijwilligersorganisatie de Witte Helmen zouden nog honderden families onder het puin van zo’n 1700 ingestorte gebouwen liggen. Hulpverleners volharden in hun zoektochten naar overlevenden.

Initiatieven
Vanuit de hele wereld worden reddingsteams en hulpgoederen richting het rampgebied gestuurd. Ook in Nederland zijn inzamelingsacties opgestart om de slachtoffers hulp aan te kunnen bieden. Verschillende organisaties en initiatiefnemers roepen mensen op om bruikbare producten te doneren, zoals kleding, tenten, beddengoed, hygiëne- en babyproducten maar ook lang houdbaar voedsel. Deze oproep blijft niet ongehoord. Vrachtwagens vol spullen worden naar Turkije toe gereden. Vanwege de huidige weersomstandigheden in het gebied is het echter lastig om de aangeboden hulp op locatie te krijgen.

Financiële hulp
Ook de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn actief in het rampgebied. Onder andere UNICEF, Oxfam Novib en het Rode Kruis hebben de handen ineen geslagen om noodhulp aan te bieden. Naast het deelnemen aan zoek- en reddingsacties en het uitdelen van bruikbare producten bieden ze medische zorg en psychosociale hulp aan en maken ze het mogelijk om bloed te doneren, dat naar het gebied zal worden vervoerd. Om dit alles te mogelijk te maken is veel geld nodig. Vandaar dat de Samenwerkende Hulporganisaties per direct Giro555 hebben geopend. Nederlanders worden opgeroepen te doneren via www.giro555.nl. Het Rode Kruis heeft daarnaast Giro 7244 geopend.

Afbeelding