Pascal de Roo van ZO Makelaars: Uitstel invoering Omgevingswet borgt soepele inwerkingtreding.
Pascal de Roo van ZO Makelaars: Uitstel invoering Omgevingswet borgt soepele inwerkingtreding.

Uitstel invoering Omgevingswet geeft belanghebbenden tijd

wonen

DELFT- De invoering van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. De wet die al in 2015 werd aangenomen in de Tweede Kamer treedt nu op 1 januari 2024 in werking. Pascal de Roo van ZO makelaars is blij met gegeven duidelijkheid. “Wij staan achter het besluit om de invoeringsdatum naar 1 januari 2024 op te schuiven, omdat hiermee tijdig duidelijkheid aan alle belanghebbenden wordt verschaft. Een soepele inwerkingtreding wordt hierdoor zo goed mogelijk geborgd. Wel moet het proces de komende maanden worden gemonitord. We kunnen ons niet nog langer uitstel permitteren”.

Bevordering participatie
De nieuwe wet moet het eenvoudiger maken om een vergunning aan te vragen en te verlenen, bijvoorbeeld voor het bouwen van een woning. Ze zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Daarnaast wordt participatie bevorderd. Bijvoorbeeld door burgers en ondernemers zo goed mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving.

Bundeling wetten
De Omgevingswet voegt tientallen bestaande wetten en regelingen samen, onder meer op het gebied van geluid, bodem en milieu. In feite worden 26 bestaande wetten gebundeld. Hierdoor verdwijnen de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de Wet ruimtelijke ordening, de Wet natuurbescherming en de Waterwet. Ook het Activiteitenbesluit en het Bouwbesluit worden vervangen. De 50.000 bestaande bestemmingsplannen worden gebundeld in één omgevingsplan per gemeente.

Vereenvoudiging regels
Er komt één digitaal loket waar consumenten en bedrijven kunnen checken welke regels van toepassing zijn en of het aanvragen van een vergunning nodig is. Het geldt als een van de grootste wetgevingsprojecten in de parlementaire geschiedenis. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. De Omgevingswet zou op 1 juli 2023 in gaan, maar is wederom uitgesteld. Dit is nu de vijfde keer.

Wens van gemeenten en bedrijfsleven
Met de nieuwe invoeringsdatum komt minister De Jonge tegemoet aan de wens van de gemeenten en het bedrijfsleven. Die hebben vanaf de definitieve vaststelling van de invoeringsdatum nu zes maanden de tijd om de processen in te regelen. Met deze periode denkt de minister een zorgvuldige inwerkingtreding te waarborgen.
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben aan de wieg gestaan van de Omgevingswet. Ondernemers klaagden al lang over het feit, dat voor bedrijfsactiviteiten veel aparte vergunningen nodig zijn voor bijvoorbeeld bouwen, milieu, lozen en natuur.