Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Ontwikkelingen noodopvang asielzoekers

Algemeen

DELFT - Sinds 3 september 2022 gebruikt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de bouwkavel aan het Manderspark, dat eigendom van de TU Delft is, ten behoeve van de tijdelijke opvang van 220 asielzoekers. Hier worden momenteel 170 reguliere asielzoekers en 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen. COA en gemeente hebben hiervoor op 16 juni 2022 een bestuursovereenkomst gesloten, die eindigde op 3 februari 2023. Nu is besloten de overeenkomst in ieder geval met 5 maanden te verlengen. 

“Afgelopen november hebben we van het COA het verzoek ontvangen de opvang van asielzoekers aan het Manderspark in Delft te verlengen en uit te breiden”, aldus de gemeente Delft. “De komende tijd bespreken we met het COA en de TU Delft of en in welke mate invulling gegeven kan worden aan dit verzoek. We onderzoeken hierbij verschillende scenario’s. Hierbij kijken we onder andere naar haalbaarheid, de wisselwerking met de directe omgeving en toekomstige ontwikkelingen, vergunningen, de spreidingswet en randvoorwaarden voor de inrichting en de voorzieningen. Het uitwerken van deze scenario’s kost tijd en was niet voor 3 februari gereed. Om voldoende tijd te hebben voor de uitwerking van de afspraken en ervoor te zorgen dat de bewoners van de opvang hun onderdak behouden, verlengen we de huidige bestuursovereenkomst met 5 maanden, tot en met 2 juli 2023.” 

Wensen en bedenkingen
De commissie Sociaal Domein en Wonen heeft in de overlegvergadering van 15 december 2022 haar wensen en bedenkingen geuit met betrekking tot de mogelijke verlenging en uitbreiding. Het college is blij met de constructieve aard van de bespreking en met het unanieme draagvlak binnen de gemeenteraad voor de verlenging van de huidige opvanglocatie. 

“Met betrekking tot de mogelijke uitbreiding constateert het college, ondanks enkele kritische fracties, ook een breed draagvlak. Het college ondersteunt een groot aantal van de uitgebrachte wensen en bedenkingen en zal zich inspannen om in overleg met het COA, de TU en relevante andere partijen deze wensen in te brengen en het optimale af te spreken binnen wat mogelijk en reëel is. Zodra we tot concrete afspraken zijn gekomen met het COA en de TU Delft sturen wij de raad een uitgebreidere terugkoppeling van de wijze waarop en de mate waarin de door de raad geuite wensen en bedenkingen zijn meegenomen in de overeengekomen afspraken.”

Aantallen
De provincie heeft de regio Haaglanden gevraagd een bod te doen voor ca. 3000 duurzame asielopvangplekken. Gesprekken hierover lopen via een Regionale Regietafel Opvang en Vluchtelingen. “Voor Delft zou dit, vertaald naar het aantal inwoners, neerkomen op 278 plekken. Dit nemen we mee in de gesprekken met de TU Delft en het COA.”

Onderwijs
Met de onderwijsinstellingen is continu overleg over het organiseren van onderwijs voor schoolgaande kinderen en jongeren. Het voortgezet onderwijs (ISK) heeft toegezegd vanaf half februari onderwijs aan te kunnen bieden aan alle jongeren in de opvang die daarvoor in aanmerking komen. De oplossing vanaf half februari duurt tot de zomervakantie van 2023. De gemeente is met de scholen in overleg om het vraagstuk ten aanzien van huisvesting ook na zomer 2023 op te lossen.

Kosten
De noodopvang wordt bekostigd door het COA. Dit is ook het geval bij deze verlenging. De gemeentelijke kosten zijn beperkt en betreffen de inzet van ambtelijke capaciteit. “We ontvangen hiervoor een vergoeding conform het faciliteitenbesluit van het COA.”  

Communicatie
De direct omwonenden en bedrijven worden met een brief op de hoogte gesteld over de verlenging van de huidige opvanglocatie met 5 maanden. De gemeentelijke website wordt aangepast met bovenstaande informatie. “Wanneer meer bekend is over de plannen, organiseren we samen met het COA een informatiebijeenkomst. De direct omwonenden en bedrijven worden hier persoonlijk voor uitgenodigd. De bijeenkomst wordt via verschillende kanalen aangekondigd en staat open voor alle Delftenaren.”