Leiders bouwen leiders! De oproep van CANIDREAM is daarom: Wees een schoot voor de aankomende generatie. De jongeren van vandaag zijn de leiders van morgen.
Leiders bouwen leiders! De oproep van CANIDREAM is daarom: Wees een schoot voor de aankomende generatie. De jongeren van vandaag zijn de leiders van morgen.

CANIDREAM helpt jongeren bij hun dromen

Algemeen

DELFT - Leiders bouwen leiders. Dat is het credo van sociaal-culturele instelling CANIDREAM. De stichting werkt sinds kort samen met het museum Prinsenhof, in het kader van het project ‘de Delftse Blik’. Hozan Zangana maakte in opdracht van het Prinsenhof het kunstwerk ‘Xaun’, wat Koerdisch is voor ‘droom’, refererend naar de stichting en haar jongeren. Dit kunstwerk werd afgelopen vrijdag onthuld in het wijkcentrum Buitengewoon, in de Buitenhof. 

Door Frank van der Steen

CANIDREAM zet zich in op het verbinden van de stad. De organisatie ziet het als haar missie om de verborgen talenten uit de buitenwijken zichtbaar te maken voor iedereen. Ze werken al langer nauw samen met stadsinstituten zoals Theater de Veste en de TU Delft en sinds 2022 zijn ook DOK en het Museum Prinsenhof gewaardeerde partners geworden. De jongeren plukken hier uiteindelijk de vruchten van. 

Voor Maria Koenraads (17) en Benjamin Lubanzadio (20) is CANIDREAM inmiddels een belangrijk onderdeel van hun leven. Maria is via een Delftse wijkagent bij CANIDREAM terecht gekomen. “Tijdens de coronatijd heb ik een soort sociale angst opgebouwd toen ik thuis zat. De wijkagent bracht me in contact met Edi en toen besloot ik op een zondag een keer langs te komen. Daarna ben ik niet meer weggegaan! Ik kon hier leuke dingen doen, sporten en aan mezelf werken. Afgelopen jaar ben ik via CANIDREAM ook in contact gekomen met het Prinsenhof en maakte ik onderdeel uit van het project ‘De Delftse Blik’. Ik heb me enorm kunnen ontwikkelen en maak nu deel uit van de tentoonstelling!” Voor Benjamin is CANIDREAM al langer een onderdeel van zijn leven. “Ik was er eigenlijk vanaf het begin al bij, vanaf de oprichting van CANIDREAM. Ik wist wel wat ik leuk vond, namelijk voetbal en muziek. Eerst nam ik zelf deel aan de programma’s, nu geef ik ook zelf workshops en ben ik zelfs het gezicht van de tentoonstelling ‘De Delftse Blik’. Ik ben hier vooral gekomen om mezelf te ontwikkelen in muziek en leiderschap en vind het tof om dat weer door te geven aan anderen.” 

Jongerencoach Edi is trots op de ontwikkeling van beide jongeren en de samenwerking met Prinsenhof. Met de juiste begeleiding zie je de talenten daadwerkelijk naar boven komen en dat geeft voldoening. “Bij Maria zag je de potentie toen ze binnenkwam. Ze was heel spontaan en wilde graag ondernemen. Het is mooi om te zien hoe de andere jongeren uit de community haar hebben aangemoedigd om die skills verder te ontwikkelen. Benjamin is een jongen die vanaf het begin uit zichzelf aangaf waar hij behoefte aan had. Hij was goed in de omgang met andere jongeren, maar hij wist niet goed hoe hij dit talent kon inzetten. Nu is hij een rolmodel voor de volgende generatie jongeren en zien we hoe hij zijn kennis en ervaringen als jonge Community Leader overdraagt. Uiteindelijk is dit waar wij het voor doen.”

Voor meer informatie kun je terecht op www.canidream.nl