De Parade in Nootdorp (Foto: Demi van der Weele)
De Parade in Nootdorp (Foto: Demi van der Weele)

Wederom opheffing samenscholingsverbod en cameratoezicht Parade

Algemeen

NOOTDORP - Het samenscholingsverbod en het cameratoezicht in en rondom de Parade, wat tot 1 februari 2023 van kracht was, wordt opgeheven. Dit heeft burgemeester Björn Lugthart van Pijnacker-Nootdorp besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. “Dit zijn tijdelijke maatregelen die proportioneel moeten zijn. Ze hebben een grote impact op onze bewoners en bezoekers van het winkelcentrum”, aldus de burgemeester.

Door Frank van der Steen

Overlast
Sinds het einde van 2021 zijn er meerdere signalen van bewoners en ondernemers rondom de Parade die last hebben van overlast van jongeren. Het gaat dan onder andere om vernielingen, intimidatie en geluidsoverlast. Sinds mei 2022 gaat het zelfs verder met mishandelingen en vechtpartijen tussen groepen jongeren. Reden genoeg voor de gemeente om actie te ondernemen. In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie werd er per 22 juli 2022 een samenscholingsverbod en cameratoezicht ingesteld in en rondom winkelcentrum de Parade. Het samenscholingsverbod betekent dat er van maandag tot en met zondag tussen 14.00 uur en 00.00 uur geen groepen van drie of meer personen in het aangewezen gebied mogen zijn. De politie zal hier ook op handhaven. Met cameratoezicht kan de politie goed in de gaten houden wat er gebeurt. Ook kunnen ze, als er iets gebeurt, op tijd optreden. Zo kunnen ze eventuele overlast voorkomen. Uiteindelijk bleek dit effect te hebben en resulteerde het in een rustige periode in de Parade. Naar aanleiding hiervan werd het samenscholingsverbod per 1 oktober 2022 weer opgeheven door de gemeente, uiteraard in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

Herhaling
Vrijwel direct na het opheffen van het samenscholingsverbod ging het alweer mis. Bewoners klaagden opnieuw over overlast van bepaalde groepen jongeren. Het was zelfs zo erg dat bewoners de jongeren niet meer durfden aan te spreken, omdat ze bang waren voor provocerend en intimiderend gedrag. Om deze redenen werden het samenscholingsverbod en het cameratoezicht in en rondom de Parade per 22 oktober 2022 weer ingevoerd. “Bewoners, ondernemers en bezoekers voelden zich niet veilig in en rondom het centrum. Dat vroeg om aanpassingen van de maatregelen. Bewoners en ondernemers ervaarden het effect van de maatregelen ook als positief”, aldus Lugthart. Het samenscholingsverbod en het cameratoezicht  werden dit keer ingevoerd tot 1 februari 2023. Volgens de burgemeester was dit ook voor de feestdagen belangrijk. “Met het oog op de feestdagen en de jaarwisseling vond ik het belangrijk dat de rust en het gezellig winkelen weer terugkeerde in het centrum.”

Aanpak
Vorige week kwam naar buiten dat Lugthart, wederom in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, heeft besloten om het samenscholingsverbod en het cameratoezicht niet te verlengen na 1 februari 2023. “De maatregelen gaven ons de mogelijkheid te werken aan een structurele aanpak om, ook na het opheffen van de maatregelen, de rust in het winkelcentrum te behouden.” Bij deze structurele aanpak zijn onder andere de politie, de gemeente en jongerenwerk gro-up betrokken. De opsporingsambtenaren van de gemeente en agenten hebben extra gesurveilleerd, maar hebben zich nu ook op een andere manier ingezet. “Door de politie zijn de overlastgevende jongeren in kaart gebracht. Er is meer zicht op wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Omdat ze niet alleen uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp komen, is er een samenwerking met de omliggende gemeente Delft, Den Haag (Ypenburg) en Zoetermeer. Daarnaast is er nauw contact tussen de jongerenwerkers van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Ypenburg om de aanpak beter op elkaar af te stemmen.” Naast de politie en de jongerenwerkers, is ook de burgemeester betrokken bij de structurele aanpak. “Een aantal jongeren krijgt intensieve begeleiding van gemeente en jongerenwerk. Ook heb ik, met teamchef van de politie Naomi van der Linde, een aantal jongeren en hun ouders uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Dit waren verbindende maar ook waarschuwende gesprekken.”

Vervolg
Omdat de overlast vaak een gevolg is van verveling, zijn de gemeente, politie en jongerenwerkers in gesprek met de jongeren over hun behoeftes. Inmiddels worden er verschillende activiteiten voor de jongeren georganiseerd door de jongerenwerkers. Uit behoefte van de jongeren worden de komende periode bestaande jongeren ontmoetingsplekken buiten het winkelcentrum beter ingericht. Uiteraard wordt de situatie in de Parade de komende tijd goed gecontroleerd. Er moet een situatie gevonden worden waarin iedereen zich veilig moet voelen.

Over toekomstige terugkomende problemen is Lugthart duidelijk. “Ik kan de jongeren niet verbieden om naar de Parade te komen. Er moet een weg gevonden worden om weer met respect voor elkaar te leven in het gebied. Zowel de bewoners als de jongeren moeten zich veilig voelen. Mocht er toch nog overlast veroorzaakt worden, dan gaan we verder met de persoonsgerichte aanpak. Daarbij wordt het opleggen van een gebiedsverbod niet uitgesloten.”