Cor van Leerdam: ook met nieuwe salderingsregeling zonnepanelen interessant
Cor van Leerdam: ook met nieuwe salderingsregeling zonnepanelen interessant

Het wereldnieuws en zonnepanelen

wonen

DEN HOORN- Als je als makelaar/adviseur een artikel mag schrijven, dan moet je wel van goeden huize komen om het dagelijkse wereldnieuws te overtreffen. Zo las Cor van Leerdam van Van Leerdam Makelaardij en Advies de meest heftige onderwerpen voor een artikel, maar heeft het uiteindelijk toch maar het dichtst bij zijn vakgebied gehouden met de nieuwe salderingsregeling voor zonnepanelen. Blijven zonnepanelen interessant?

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren op dit moment nog van de salderingsregeling. Daardoor is het mogelijk om opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het net, voor dezelfde prijs als waarvoor stroom wordt afgenomen. Eigenlijk is salderen dus het afstrepen van je opwek tegen jouw verbruik. Vanaf 2025 mag nog maar een deel van de terug geleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt. 

Tot en met 2030 nog salderen
Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd. tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%). In 2025 en 2026 mag je nog maar 64% salderen. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen. Je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terug leveren.

Salderen achter de meter
Ook na 2025 blijven zonnepanelen interessant. Vanaf 2025 krijg je dus minder geld voor de energie die je afstreept van je energierekening. Namelijk per terug geleverde kWh en terug lever vergoeding in plaats van jouw eigen energietarief. Door de nieuwe salderingsregeling wordt het juist belangrijker om je energie zelf te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je elektrische auto of accu. Op deze manier saldeer je niet je stroom en verbruik je jouw zelf opgewekte achter de meter. Over deze stroom betaal je dan geen energiebelasting en ODE. Dit wordt ook wel “salderen achter de meter” genoemd.

Accu
De verwachting is dat veel consumenten in de toekomst de aanschaf van een accu overwegen om hun energie op te slaan. Op deze manier voorkom je betalen van energiebelasting en kun je zelfopgewekte stroom verbruiken op het moment waarop het jou uitkomt.

Zonnepanelen blijven interessant
De wijziging in de regelgeving heeft alleen effect op de energie die je daadwerkelijk afrekent via je energieleverancier. Salderen “achter de meter” maakt dus dat zonnepanelen een goede en interessante investering blijft. Je kunt momenteel btw terugvragen over je investering. Bovendien wordt je huis meer waard met zonnepanelen op het dak.