De dames maken zich op voor de laatste speelronde en de districtskampioenschappen
De dames maken zich op voor de laatste speelronde en de districtskampioenschappen

Ring Pass dames spelen om districtskampioenschap: ‘Als we winnen zijn we weer een stapje dichterbij de Hoofdklasse’

sport

DELFT - Het zaalseizoen is in volle gang voor Ring Pass Dames 1. Afgelopen zondag hebben deze Delftse hockeydames zich geplaatst voor de districtskampioenschappen. Een stap dichterbij het doel: terug promoveren naar de Hoofdklasse.

Door Cheyenne Toetenel

De afgelopen weken moesten de Ring Pass dames flink aan de bak tijdens een druk zaalhockeyschema in de Topklasse. “De wedstrijden zitten dit zaalseizoen heel kort op elkaar”, vertelt coach Marc van Geest. “Vorig weekend hebben we zowel zaterdag als zondag twee wedstrijden moeten spelen, en daarbovenop hadden we die week twee inhaalwedstrijden.” Die wedstrijden werden verplaatst in verband met het overlijden van Ring Pass-icoon Ed Kanters. “We hebben daarom in zes dagen tijd zes wedstrijden gespeeld. Natuurlijk was dat pittig en hebben we daardoor wat minder kunnen trainen, maar het belangrijkste was dat we bij de top drie in de competitie kwamen zodat we de districtskampioenschappen kunnen spelen aanstaande zondag. Dat is gelukt. We staan nu tweede, en het verschil tussen de nummer vier en ons is niet meer te overbruggen.” 

HGC en Leonidas
De afgelopen week is door het team gebruikt om de puntjes op de i te zetten. Dit weekend gaan de dames er wederom tegenaan. Zaterdag spelen ze hun laatste twee competitiewedstrijden in de sporthallen van de TU Delft. Om 13.00 uur spelen ze tegen HGC en om 15.00 uur tegen Leonidas. Daarna zullen zij zich opmaken voor de districtskampioenschappen de dag erna. Deze worden wederom in de TU sporthallen gespeeld tegen Leonidas en HGC, op dit moment de nummers één en drie van de competitie. Van Geest: “Zaterdag gaan we niet alles prijs geven, maar wordt meer een oefening voor een dag later. Van HGC en Leonidas hebben we dit zaalseizoen nog niet gewonnen, dus dat moeten we dan maar bewaren voor de finales!”

Leerpunten
De eerder gespeelde wedstrijden tegen de twee clubs werden dan wel verloren door Ring Pass, maar het waren geen dikke nederlagen. Beide wedstrijden was er een verschil van slechts één punt. Van Geest heeft er dan ook alle vertrouwen in dat zijn team goede resultaten kan gaan boeken. Zeker met de leerpunten die ze meenemen vanuit vorige wedstrijden. “We waren in die wedstrijden te voorspelbaar. Dat moet anders. En bij één moesten we op een gegeven moment ook nog even met twee man minder spelen, net op het moment dat we gelijk wilden maken. We hebben in ieder geval geen tegengoal gehad, wat mooi is, maar om zelf te gaan aanvallen zat er op dat moment niet in. Ook dat is een leerpunt. Zorg dat je in ieder geval, zeker als je achterstaat, de rust bewaart en niet te wild gaat spelen waardoor je tegen kaarten aanloopt. We moeten ons niet laten leiden door de druk, maar gewoon lekker vrijuit spelen. Dan zijn we op ons best, blijkt ook uit de wedstrijd die we vorige week van Zoetermeer wonnen met 13-2.”

Verwachtingen
Het kan zondag alle kanten op, stelt Van Geest: “Mijn verwachting is dat het heel spannend wordt. HGC, Leonidas en wij liggen immers dichtbij elkaar.” In ieder geval is het team van Ring Pass goed op elkaar ingespeeld. “De kern van ons team speelt al jaren samen. Zij weten hoe ik wil spelen, en ze weten van elkaar hoe ze willen spelen en wat hun sterke en zwakkere punten zijn. Daarom kunnen we elk jaar groeien en beter worden.”

Hockeybond
De nummers één en twee van het districtskampioenschap gaan door naar de play-offs op 29 januari om promotie naar de Hoofdklasse; het niveau waarop Ring Pass vorig jaar nog speelde, maar een bittere nasmaak aan nahield. Waar Ring Pass een goede kans dacht te hebben om te kunnen handhaven in de Hoofdklasse Zaal, bleek niets minder waar. De dames keken vanaf de tribune verbouwereerd toe hoe de hockeysters van Bloemendaal en Laren het in de laatste wedstrijd van een drieluik op een akkoordje gooiden en anderhalve minuut voor tijd stopten met spelen. Het gevolg: handhaving voor Bloemendaal en Laren, degradatie voor Ring Pass. “Het jammere is dat de hockeybond hier helemaal niets van heeft geleerd”, stelt Van Geest. “We spelen ook nu weer met drie teams om twee plekken in de play-offs, met eenzelfde speelschema als vorig jaar. In de praktijk kan dat betekenen dat wij wéér die laatste wedstrijd moeten toekijken en de andere teams het bij een bepaalde stand op een akkoordje zouden kunnen gooien. Al hebben we het natuurlijk in eerste instantie in eigen hand, als we beide wedstrijden winnen. Daar gaan we dan ook voor. Het mooiste zou natuurlijk zijn om na dat debacle van vorig jaar terug te promoveren naar de Hoofdklasse, maar onze focus ligt nu eerst op de districtsfinales. Alles stapje voor stapje!”