Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto:

Buitenhof en Voorhof: ondergewaardeerd maar verrassend bijzonder

DELFT - Buitenhof en Voorhof zijn bijzondere, en wellicht ook ondergewaardeerde wijken van de stad Delft. Het is het dichtst bebouwde stukje grond van Nederland. Toch is hier ook veel moois te vinden. Op www.wandelzoekpagina.nl vind je bijvoorbeeld een mooie wandeling waardoor je de wijk anders gaat zien. 

De meeste huizen in Voorhof en Buitenhof dateren uit de jaren '60. Ook in die tijd was er woningnood, en daarom werd gekozen voor hoogbouw in allerlei soorten en maten. Toch zijn het niet alleen flats wat de klok slaat. Tussen de hoogbouw door zijn ook kleine wijkjes laagbouw te vinden. In de wandeling, die is samengesteld door Cock Hazeu en Peter Kuiper loop je als het ware op 'bouwvolgorde door de wijk', zodat je een beeld krijgt van de ontwikkeling door de tijd heen. Wie goed kijkt, ziet ook dat Buitenhof en Voorhof verrassend groen zijn. Zo bestaat de Buitenhof uit tien buurten, met daartussen groenstroken en waterpartijen die de buurten van elkaar scheiden. Hierdoor vormen de buurten een soort ‘groene kamers’. Je vindt er ook parken: park Buitenhof en het Poptahof. De architectuur in de wijken is allesbehalve saai. Neem nou de bekende 'sterflats'. Ze heten Pollux, Sirius en Castor. Het stervormige bouwplan, dat je ook in andere plaatsen in Nederland tegenkomt, zorgt ervoor dat een maximaal aantal woningen zon krijgt. De sterflats waren een kant-en-klaar-product, van bouwplan tot en met contractueel geregelde service en nazorg. Bij de Gebbenlaan vind je de zogenaamde Diagoonwoningen die door architect Herman Hertzberger in de jaren 1967-1969 werden ontworpen. Het idee achter het ontwerp was om bewoners meer controle te geven op het ontwerp van hun woning en hun eigen manier van leven. Alle woningen zijn dan ook onderling verschillend aan binnen- en buitenzijde.

Veel veranderd 
Na zoveel jaar was de wijk aan vervanging en renovatie toe. In Voorhof is de laatste jaren veel veranderd, met name rondom winkelcentrum In de Hoven. In Buitenhof is de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis wellicht de meest opvallende verandering, maar ook daar is nieuwbouw bijgekomen, bijvoorbeeld op het gebied rond Sporthal Buitenhof. En de ontwikkeling gaat door.
Tussen de bebouwing door is er dan ook nog eens veel kunst te ontdekken. Van de Waternimf van Godfried Pieters in Voorhof tot de Zeehond van Tieman. In totaal meer dan 18 'officiële' kunstwerken naast veel streetart, zoals de grote muurschildering op de flat in de Chopinlaan. Kortom: wandel eens door de twee wijken en laat je verrassen!