V.l.n.r: Alejandro (15), Summerjay (14), Merijn (17), Lune (14) en Jasmijn (15) van Crackling Leaves (Foto: Eric Geevers)
V.l.n.r: Alejandro (15), Summerjay (14), Merijn (17), Lune (14) en Jasmijn (15) van Crackling Leaves (Foto: Eric Geevers) Foto:

Delftse 'bandcommunity' wil meer jonge muzikanten bereiken

DELFT - De 14-jarige Summerjay DuVall speelt zelf in de band Crackling Leaves. Samen met jongeren uit een aantal andere bandjes heeft ze een 'bandcommunity' opgebouwd, waarvan zij initiatiefnemer en leider is.

Door Cheyenne Toetenel

Crackling Leaves is de jongste band uit de community. "Wij kennen elkaar via school en na een project bij de VAK zijn wij uiteindelijk samen gekomen bij Open Studio om muziek te spelen", vertelt Summerjay. "Zo is de band ontstaan. Wij maken originele muziek, maar ook spelen wij een selectie van covers." In de bandcommunity werkt deze band samen met de bands XLG, Craccat en Purple Manta. 

Bandcommunity
Het ontstaan van de bandcommunity is begonnen bij Open Studio Delft, waar twee van de bands - Crackling Leaves en XLG - actief op zoek waren naar optredens en repetitieruimtes in de buurt. "Via de Open Studio maakten wij contact met Stichting Popoefenruimten Delft (SPOD), waar wij veel steun kregen. Daar repeteren wij nu met drie bands uit de community. Wij kwamen op het idee om een soort 'scene' te bouwen voor jonge muzikanten in Delft. Dit houdt in dat wij onszelf presenteren als 'een groot feest' voor leeftijdsgenoten in plaats van een band."

Bandavonden
De vorming van de community draagt bij aan een toename van optredens. "Als jonge, opkomende band kan het moeilijk zijn om zonder hulp op te starten", aldus Summerjay. "Ook is het moeilijk om optredens te vinden als een alleenstaande band. Als wij gezamenlijk een bandavond kunnen vullen met live muziek is het ook makkelijker om aan een podium te komen dat ons wil boeken. Het is als band ook heel erg fijn om zo’n netwerk te hebben. Zo vallen we af en toe in voor een andere band als er een lid ziek is en niet kan spelen voor een optreden bijvoorbeeld." De bands werken bovendien samen aan promotie, zodat zij gezamenlijk een groter publiek bereiken. "Wij beïnvloeden elkaar op een positieve manier. Heel cliché, maar samen sta je sterker."

Bandmiddag
Op 5 februari vindt bij De Koperen Kat een bandmiddag plaats, waar leden van de bandcommunity zullen optreden. "Mensen kunnen gewoon binnenlopen bij De Koperen Kat. De bands die spelen zijn Crackling Leaves, XLG en Purple Manta. We starten om 16.00 uur. Daarnaast spelen we ook in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen op 27 januari met XLG, Crackling Leaves en Craccat. Dat is ook gratis, en de inloop begint om 20.00 uur. Er zullen in de toekomst regelmatig zulke optredens plaatsvinden."

SPOD
De bandcommunity wil graag meer jongeren bereiken die op zoek zijn naar een omgeving waar zij samen met anderen muziek kunnen maken. "Wij werken dus samen met SPOD om middelbare scholieren te motiveren om gezamenlijk muziek te maken. Zo bieden zij scholieren nu oefenruimtes voor een goede prijs aan. Wij hopen dat meer jongeren zich aansluiten."

V.l.n.r: Alejandro (15), Summerjay (14), Merijn (17), Lune (14) en Jasmijn (15) van Crackling Leaves (Foto: Eric Geevers)