Oplaadpaal Misschien 1 idee om bij de oplaadpalen voor elektrische auto's, je parkeerschijf te verplichten? Die heeft iedereen in zijn auto en zie je gelijk hoelang de auto eral staat. Makkelijk om een bekeuring te geven.

Trudy Schilperoort Priem, Delft

Warmte
Ik blijf mij verbazen over de omgang van winkelpanden met energie. Maandenlang worden wij al gewaarschuwd voor tekorten en hoge prijzen, worden burgers opgedragen de verwarming laag te zetten ook voor eigen bestwil, en worden winkeleigenaren verzocht de deuren gesloten te houden om de warmte niet te verlezen en niet te hoeven blijven stoken voor niks. Logisch, zou je denken. Maar niets is minder waar. Tijdens een rondje door de stad zie je al snel dat niet alle deuren gesloten zijn om de warmte binnen te houden. Deuren staan wagenwijd open of op een kier, waardoor veel van de warmte verloren gaat. En wij thuis maar onder een dekentje op de band zitten omdat we de verwarming niet hoger kunnen zetten omdat we de energierekening niet kunnen betalen. Laat de winkelpanden bijdragen aan het oplossen van de schaarste zodat we thuis niet hoeven te zitten vernikkelen. Dat zou nog eens een goede oplossing zijn. Of in ieder geval een manier voor winkels om te laten zien dat ze met de mensen meeleven. Al lijkt dat zelfs in de eigen overheidspanden niet eens te gebeuren...

W. van Berkel, Delft

Zorgstelsel
Een jaar geleden schreef ik een stuk over mijn moeder die door ons zorgstelsel niet thuis kon sterven. Het werd de brief van de dag. Ik heb erg veel reacties gekregen. Mijn moeder is inmiddels overleden. Juist op de manier waarop ze dat niet wilde. Je zou denken dat er inmiddels dingen veranderen. Maar niets is minder waar. Inmiddels ligt mijn tante in dezelfde situatie in het verpleeghuis. Daar woont ze al 6 jaar. Ze wordt er goed verzorgd en haar liefdevolle kinderen hebben de beste plek uitgezocht. Een particulier huis. Haar toestand is sinds een paar maanden verslechterd. Ze ligt al maanden in bed en komt er op af een toe een postoel bezoek na niet meer uit. Ze is sterk vermagerd en eet en drinkt bijna niet meer. Ze is op. Ze roept om haar overleden zus en om God. Iedereen die haar ziet weet dat dit geen leven meer is. Geen kwaliteit van leven. Het is vreselijk dat de verpleging met de handen op de rug staat en niets kan doen. De arts geeft haar een morfine pleister. Dit verlicht misschien  de pijn. Maar helpt haar niet. Waarom mogen deze mensen niet menswaardig sterven? Waarom krijgen deze mensen geen sedatie? Volgens het protocol heb je recht op een sedatie als het aannemelijk is dat je binnen een bepaald aantal dagen gaat overlijden. Maar ja we hebben geen glazen bol. En als je arts denkt dat het langer duurt dan dat termijn dan ben je dus aan de goden overgeleverd. En lig je in een luier in je bed. Doordat je dementerend ben kun je niet meer aangeven wat je wil en of je pijn hebt. Je kinderen die naast je bed zitten zijn de wanhoop nabij. En dragen dit beeld hun leven lang mee. Het is een schande dat dit kan. Een schande dat hier nog steeds niets aan gedaan is.

Caroline van Tussenbroek,  Delft


Rectificatie
In de laatste week voor de kerstdagen heeft de fractie van D66 Delft een persbericht naar Delft op Zondag gestuurd. Dit bericht is per abuis in de krant geplaatst als ingezonden brief, zonder vermelding dat Minke van Velzen raadslid is van D66. Dit is niet de intentie geweest van desbetreffend raadslid.